Un lider sindical informat, condiţia unui salariat protejat
Dovadă este şi seminarul organizat săptămâna trecută, cu participarea a 25 de lideri sindicali din federaţie. În cadrul acestuia s-a discutat despre prestaţiile în sistemul public de asigurări sociale pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă a angajaţilor prin tratamentul balneosanatorial.
O informaţie amplă despre modalitatea de calcul pentru suma de bani care-i revine fiecărei unităţi economice pentru tratament balneosanatorial, despre E-raportare, despre particularităţile bugetului de asigurări sociale pentru anul 2015 a prezentat Tamara Strungaru, şefa Direcţiei venituri a Casei teritoriale de asigurări sociale a sectorului Centru, municipiul Chişinău. Dumneaei a remarcat că este de datoria liderilor sindicali să cunoască cât mai multe lucruri despre sistemul public de asigurări sociale, despre modul de organizare a tratamentului balneosanatorial. Deoarece angajaţii sunt foarte prost informaţi vizavi de posibilităţile de a obţine un bilet de tratament.
Salariaţii trebuie să fie informaţi despre plata cotizaţiilor în bugetul asigurărilor sociale de stat
În cadrul seminarului, Ala Florea, şefa Direcţiei calcul, drepturi sociale a Casei teritoriale de asigurări sociale din sectorul Centru al municipiului Chişinău, a vorbit despre obligativitatea prezentării la timp de către întreprindere a declaraţiei de venit pentru fiecare angajat. Deoarece, în caz contrar, angajatul va avea de suferit. La calcularea pensiei nu se vor include veniturile salariale, nu se va ţine cont de perioada reală de cotizare. Cu atât mai mult cu cât, potrivit unor reguli noi, prezentarea informaţiei despre veniturile salariaţilor se face lunar, ci nu anual, ca mai înainte. Liderii sindicali au misiunea de a-i informa pe angajaţi în ceea ce priveşte obligativitatea patronilor de a prezenta informaţiile privind veniturile lor structurilor teritoriale de asigurări sociale, de a verifica dacă aceştia au transferat cotizaţiile calculate în bugetul asigurărilor sociale.Se impune chiar schimbarea modului de repartizare a biletelor de tratament către entităţi. Acestea ar trebui să fie distribuite conform solicitărilor parvenite de la întreprinderi, instituţii, dar nu conform contribuţiilor la bugetul asigurărilor sociale, cum se procedează în momentul de faţă. Se întâmplă deseori că anumitor entităţi le sunt date bilete de tratament, însă salariaţii nu se folosesc de ele.
Un seminar binevenit
Ion Ciobanu, preşedintele comitetului sindical al întreprinderii „Cahul–Gaz”, unul dintre cei 25 de participanţi la acest eveniment, a declarat că seminarul a fost binevenit. În sensul că au fost oferite explicaţii, răspunsuri la multe întrebări care îi frământă pe angajaţii membri de sindicat de la întreprinderile de ramură.
La final, Margareta Strestian a remarcat că va deveni o tradiţie pentru federaţie faptul că tematica seminarelor va fi stabilită în funcţie de doleanţele liderilor sindicali.