În premieră, la Chişinău s-a sărbătorit Ziua Internaţională a Mamei
Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică şi Resurse Energetice (FSCRE) a organizat luni, 23 mai, o masă rotundă consacrată Zilei Internaționale a Mamei, în cadrul activităților dedicate Zilei Familiei în Republica Moldova.
La lucrările mesei rotunde a participat conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), lideri sindicali și parteneri sociali.
Margareta Strestian, președinte FSCRE și Petru Chiriac, vicepreședintele CNSM s-au referit la acțiunile Confederației în direcția susținerii și protecției femeilor și au subliniat necesitatea sporirii dialogului social în această direcție unde există numeroase probleme social-economice care necesită a fi soluționate.
Margareta Strestian, preşedintele FSCRE, a spus că Ziua Mamei nu este o sărbătoare oficializată în ţara noastră, dar se serbează în prima sau a doua săptămână a lunii mai în ţările vecine: Ucraina, România şi în peste 70 de state ale lumii, iar scopul întrunirii este de a familiariza participantele cu cele mai importante realizări în protecţia şi asigurarea socială a familiilor, mamelor şi copiilor din Republica Moldova.
În cadrul mesei rotunde au fost abordate întrebări ce țin de prestațiile sociale pentru copiii de strategiile implementate pentru protecția mamei și copilului în Republica Moldova, sistemului de servicii și asigurări sociale, promovarea de gen.
Liuba Rotaru, președintele Consiliului de Femei din cadrul CNSM, a comunicat despre particularitățile sistemului social din Republica Moldova.
Totodată, Lilia Pascal, șef Direcția politici de asigurare a egalității de gen între bărbați și femei din cadrul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, s-a referit la politicile naționale și viziunile autorităților în domeniul familiei.
Petru Chirac, vicepreşedinte al CNSM, a spus să mamele duc poveri grele – pe lângă faptul că educă copii, sunt buni specialişti la locul de muncă. „Astfel, mama are o putere dumnezeiască, ea poate răbda, poate aplana conflicte. După cum scria Grigore Vieru, „mama este începutul începutului”. Mama este o biserică a Universului, deoarece ea ne naşte, ne educă, ne călăuzeşte pe calea cea dreaptă. Un om bine educat nu creează probleme societăţii, ci contribuie la dezvoltarea ramurii în care activează”, a conchis Chiriac.