MD-2012, mun. Chișinău, str. 31 August 1989, nr.129

  secretariat@fscre.md       (022)26-65-76

De - adminfscre

Ziua internaţională a muncii decente

indexMişcarea sindicală din întreaga lume sărbătoreşte pe 7 octombrie „Ziua Mondială a Muncii Decente” (World Day for Decent Work), instituită la iniţiativa Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor (ITUC). Munca decentă este esențială pentru eforturile de reducere a sărăciei și pentru asigurarea unei dezvoltări durabile și echitabile.

Munca decentă este un concept global care a apărut pentru prima oară în anul 1999, la reuniunea Organizației Internaționale a Muncii. Organizația Internațională a Muncii (OIM) recomandă ca munca decentă să fie în centrul acțiunilor guvernamentale pentru realizarea creșterii economiei mondiale.

În 2008, Organizația Internațională a Muncii și Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC) au avut inițiativa marcării acestei zile prin mobilizarea sindicatelor din întreaga lume la mitinguri și marșuri.  Prin manifestările care au loc se atrage atenția guvernelor și patronatelor asupra dreptului fiecărui om la muncă și la un venit corespunzător care să-i permită un trai decent.

Principiile care stau la baza acestui concept global sunt date de: o muncă productivă și corect remunerată, securitatea la locul de muncă, dezvoltare profesională și integrare socială, libertatea de exprimare, protecția socială pentru familie, participarea activă în luarea de decizii și egalitatea de gen.

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), cu participarea Centrelor sindicale național-ramurale, au marcat vineri, 7 octombrie,  Ziua Mondială a Muncii Decente prin organizarea mai multor campanii de informare în țară.

În acest an, la nivel internațional,  Ziua Mondială a Muncii Decente, a avut drept  generic “Stop lăcomiei corporațiilor” avînd drept scop, sensibilizarea opiniei publice, a autorităților de stat și mediul antreprenorial despre impactul social-economic negativ pe care îl au corporațiile internaționale asupra salariaților.

Tradițional, se organizează o serie de acțiuni de informare și sensibilizare, pentru a se solidariza cu mișcarea sindicală internațională, fiind promovat conceptul muncii decente în cadrul unor campanii de informare în Chișinău, Bălți și Stăuceni.

Reprezentanții CNSM au comunicat cetățenilor despre activitatea sindicatelor și au informat despre acțiunile orientate pe protecția drepturilor și intereselor salariaților. Totodată, sindicaliștii au distribuit materiale cu conţinut informativ util pentru a populariza conceptul de muncă decentă.