Membrii de sindicat din teritoriu au fost informați cu completările și modificările Codului Muncii al Republicii Moldova
La 23 noiembrie 2017, Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică şi Resurse Energetice din Republica Moldova a organizart un seminar de instruire pentru 40 de membri de sindicat din cadrul întreprinderii “Bălți-gaz” SRL, avînd ca scop formarea profesioanlă a membrilor de sindicat și informarea acestora cu ultimele modificări și completări la Codul Muncii.
Activitatea s-a desfășurat în incinta SRL “Bălți-gaz”, unde au participat 40 persoane, membri de sindicat din cadrul filialelor “Bălți-gaz”, “Sîngerei-gaz”, “Rîșcani-gaz”, “Glodeni-gaz”, “Fălești-gaz”.
Evenimentul a fost deschis cu un mesaj de salut, de către Președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova, Doamna Margareta Strestian, care a comunicat celor prezenți despre acțiunile mișcării sindicale în vederea protecției sociale a salariaților, rolul dialogului social. Totodată, Dneaei a menționat că unul din obiectivele prioritare în activitatea Federației este și va rămîne instruirea și informarea membrilor de sindicat și grație acestei campanii de informare se vor face pași suplimentari pentru ca membrii de sindicat să fie informați despre drepturile și protecția social-economică a lor.
În cadrul seminarelor, ne străduim să abordăm cele mai necesare tematici participanțiților, ca ulterior, acestea să fie implementate în activitatea acestora”, a conchis doamna președinte.
Cu un mesaj de salut prezent la deschiderea seminarului a fost domnul Victor Curinnoi, inginer-șef SRL “Bălți-gaz”, care a vorbit despre conclucrarea administrației cu sindicatele și precizat că acest seminar va spori capacitățile și cunoștințele sindicaliștilor, care vor contribui la o mai bună protecție a drepturilor și intereselor salariaților, membri de sindicat.
Ilona Josanu, în calitate de formator a vorbit participanților despre modificările și completările Codului Muncii al Republicii Moldova în anul curent și impactul acestora asupra salariaților, membri de sindicat. Totdată, Dumneaei a informat membrii de sindicat despre, modificările aduse legislației privind modului de atragere a salariatului la răspundere disciplinară, încetarea raporturilor de muncă din inițiativa angajatorului, informații necesare privind garanţiile oferite membrilor de sindicat la încetarea relaţiilor de muncă din iniţiativa angajatorului și a adus exemple practice în acest sens, transformînd seminarul într-un dialog constructiv.
În cadrul seminarului membrii de sindicat au fost antrenați în diferite activități în grup și au solicitat răspunsuri la diverse întrebări, la care au primit răspunsuri dorite. Participantii au apreciat foarte bine prestatia moderatorului dar si forma de organizare si defasurare a seminarului și au exprimat dorinta de a continua acest ciclu de instruire atît de util.
La final, doamna Maria Amarfi, președintele comitetului sindical SRL “Bălți-gaz” a remarcat necesitatea organizării seminarelor ce permit perfecționarea cadrelor și membrilor de sindicat care va eficientiza considerabil activitatea sindicală și va genera rezultate notabile în mișcarea sindicală. În concluzie, Dumneaei a mulțumit Federației pentru suținerea acordată în organizarea acestui seminar.