MD-2012, mun. Chișinău, str. 31 August 1989, nr.129

  secretariat@fscre.md       (022)26-65-76

De - adminfscre

Finalizarea proiectului ”Școala Negociatorului Sindical”

Reprezentantul Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova a finalizat  cu succes ciclul de instruire din  cadrul proiectului ”Școala Negociatorului Sindical

      Procesul de implementare a proiectului de instruire ”Școala Negociatorului Sindical”, elaborat și realizat de către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova în cooperare cu Institutul Muncii, a ajuns la etapa finală. Timp de 3 zile, 12-14 decembrie, curent, s-a desfășurat ultima fază a proiectului.

     Obiectivul proiectului de instruire ”Școala Negociatorului Sindical” îl constituie formarea unei echipe de negociatori sindicali profesioniști, care să posede competențele și abilitățile necesare pentru desfășurarea activităților de negociere și mediere cu partenerii sociali.

      Roman Țurcan, președinte al Comisiei de tineret din cadrul Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova, angajat al  SA ”Moldovagaz”, este reprezentantul Federației în cadrul acestui proiect. El a declarat că pentru dânsul contează foarte mult abilitățile de negociere obținute pe parcursul celor III sesiuni din cadrul proiectului. Acestea îl vor ajuta să negocieze și să încheie contractul colectiv de muncă la locul de muncă, să se antreneze în aplanarea eventualelor conflicte de muncă din cadrul unității economice în care activează.

      În primele două zile ale sesiunii curente, participanții la proiect au fost inițiați în domeniul comunicării eficiente, drept instrument efectiv în cadrul negocierilor cu partenerii sociali. În acest context, Liliana Posțan, cercetător, Departamentul educație și cercetare al Institutului Muncii al CNSM, a inițiat participanții cu tehnicile de comunicare eficientă, barierele de comunicare și escaladarea acestora.

        Lilia Franț, formator, șef al Departamentului organizare, educație și informare al CNSM, a subliniat importanța comunicării verbale și non-verbale în procesul de negocieri colective, despre regulile de ascultare activă și tehnicile de stăpânire de sine în procesul de negocieri.

      În ultima zi a sesiunii III a proiectului de instruire ”Școala Negociatorului Sindical”, s-a desfășurat o activitate de evaluare în cadrul căreia fiecare dintre cei 25 de cursanți au prezentat un proiect individual al contractului colectiv de muncă și impactul prognozat în unitatea economică în care activează acesta.

      La finalul Proiectului de instruire ”Școala Negociatorului Sindical”, absolvenții au primit certificate de absolvire ca apoi, în calitatea lor de negociatori sindicali, să contribuie la dinamizarea dialogului social la nivel de unitate economică, consolidând astfel puterea de negociere a sindicatelor.