Congresul III al IndustriALL Global Union
În perioada 14-15 septembrie 2021 și-a desfășurat lucrările Congresul III al IndustriALL Global Union, în format on-line. Inițial, organizarea Congresului era planificată în Cape Town, Africa de Sud, dar din cauza situației epidemiologice din lume, a fost organizat într-un studio de televiziune din Geneva, cu translarea în 13 limbi.
Congresul a întrunit peste 3000 de delegați și reprezentanți ai organizațiilor sindicale membre.
Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova , fiind membru al IndustriALL Global Union, a fost reprezentată la lucrările Congresului de către Președinte, Margareta Strestian.
Această întrunire e de o importantă majoră pentru mișcarea sindicală globală, care a unit organizațiile sindicale membre pentru a aproba un plan de acțiuni și obiective strategice, a trasa prioritățile Sindicatelor din industria minieră și energetică din întreaga lume pentru următorii patru ani.
Este o perioadă decizională pentru sindicatele mondiale și angajații acestora, deoarece au loc confruntări cu o serie de crize: amplificarea inegalității, apariția noilor forme de organizare a muncii, schimbări climaterice și acum pandemia. Angajații au nevoie de organizații sindicale puternice, pentru a rezista acestor crize.
Președintele IndustriALL Global Union, Joerg Hoffman, a deschis lucrările Congresului , salutând delegații și exprimând-și regretul că Congresul nu se desfășoară în Africa de Sud, așa cum a fost planificat.
Joerg Hoffman a menționat că sindicatele se pot inspira din acțiunile sindicatelor din Africa de Sud, care s-au reunit pentru a lupta împotriva rasismului.
Președintele a mai vorbit și despre sporirea accesului la vaccin: pandemia a lăsat milioane de angajați fără venituri, prea mulți au murit, sunt încălcate drepturile omului, discriminarea rasială a crescut. ”Țările, cu un nivel slab de dezvoltare, au acces foarte scăzut la vaccinuri. Acest lucru este incorect, deoarece avem nevoie de o distribuție echitabilă și globală a vaccinurilor”, a accentuat Joerg Hoffman.
În cadrul Congresului au venit cu mesaj de salut lideri politici și sindicali, inclusiv Președintele Sud-African Kirill Ramaphosa, Prim-Ministrul suedez, Stefan Lufven și Secretarul General al ITUC Sharan Burrow.
Valter Sanches, Secretarul General al IndustriALL Global Union a prezentat raportul de activitate pentru anii 2016-2021.
La Congres au fost alese organele de conducere ale IndustriALL Global Union. În calitate de Președinte a fost reales Joerg Hoffman, care conduce și cel mai mare sindicat Național din Germania, IG Metall.
Atle Høie a fost ales noul Secretar General al IndustriALL Global Union. Christine Olivier, kan Matsuzaki și Kemal Özkan au fost aleși secretari adjuncți.
”Solidaritatea, transparența și democrația sunt cele trei principii fundamentale ale activității sindicale, de care mă voi ghida în activitatea mea în cadrul IndustriALL Global Union” a menționat în discursul său noul Secretar.
Președintele Federației, Dna Margareta Strestian, a fost aleasă în funcție de vicepreședinte al Comitetului Executiv al IndustriALL Global Union.
Delegații au discutat și asupra modificărilor Statutului.
O atenție deosebită a fost acordată problemelor egalității de gen și participării femeilor în organele de conducere ale sindicatelor. În acest sens, a fost aprobată o cotă de participare a femeilor în organele decizionale în mărime de40%, cu o majorare de 10% față de cea anterioară.
Obiectivele strategice al IndustriALL Global Union pentru următoarea perioada vor fi și în continuare promovarea drepturilor și intereselor angajaților, dezvoltarea și amplificarea forței mișcării sindicale.
IndustriALL Global Union reprezintă interesele a 50 de milioane de angajați din 140 de țări și este una dintre forțele mișcării de solidaritate globală care luptă pentru condiții de muncă mai bune și drepturi sindicale din întreaga lume.