MD-2012, mun. Chișinău, str. 31 August 1989, nr.129

  secretariat@fscre.md       (022)26-65-76

De - adminfscre

Raport al Organizației Internaționale a Muncii: Pandemia COVID-19 a majorat decalajul de protecție socială dintre țările cu venituri mari și cele cu venituri mici

Echipa de suport tehnic pentru muncă decentă a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) și Biroul pentru Țările din Europa Centrală și de Est a OIM a organizat la data de 2 februarie webinarul „Lansarea regională a raportului OIM privind protecția socială mondială 2020-22 și a raportului regional însoțitor pentru Europa Centrală și de Est și Asia Centrală”. La această activitate au participat reprezentanți ai organizațiilor sindicale din Europa Centrală și de Est și Asia Centrală, inclusiv din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

Webinarul și-a propuns să sublinieze concluziile cheie ale raportului emblematic global și să comunice mesajele politice cheie pentru Europa Centrală și de Est și Asia Centrală unei game largi de constituenți tripartiți ai OIM, organizații ale ONU și ale partenerilor sociali din regiune. Potrivit organizatorilor, webinarul dat reprezintă un forum pentru a împărtăși bunele practici și lecțiile învățate la nivel național și pentru a discuta provocările comune ale sistemelor de protecție socială cu care se confruntă țările din Europa și Asia Centrală în contextul pandemiei de coronavirus.

Heinz Koller, director general adjunct și director regional pentru Europa și Asia Centrală, OIM, a familiarizat participanții cu principalele concluzii reflectate în raport. Astfel, se arată în raport, pandemia COVID-19 a majorat decalajul de protecție socială dintre țările cu venituri mari și cele cu venituri mici. În acelaști timp, măsurile luate pentru combaterea pandemiei au fost inegale și insuficiente. Acest lucru a făcut doar să mărească diferența dintre țările cu venituri mari și mici și a împiedicat oamenii să beneficieze de protecție socială decentă, adecvată, atunci când au cea mai mare nevoie de ea.

Raportul relevă totodată o imagine de ansamblu asupra evoluțiilor recente în domeniul protecției sociale, inclusiv nivelurile minime de protecție socială și impactul pandemiei COVID-19. Acesta a identificat lacune în protecția socială și a formulat recomandări politice cheie, care urmează să se regăsească în politicile social-economice ale partenerilor sociali la nivel național.

Conform datelor prezentate, în timp ce țările din regiune au dezvoltat deja sisteme de protecţie socială cuprinzătoare, există variaţii subregionale semnificative cu pronunţate neajunsuri atât în ceea ce privește acoperirea legală, cât și efectivă, precum și volumul redus de investiții în protecție socială. În toate țările, protecția socială a jucat un rol esențial rol în răspunsul la criza COVID-19. Cu toate acestea, criza a dezvăluit lacunele substanțiale în domeniul protecției salariaților care decurg din problemele actuale care încă domină lumea muncii.

În prezent, doar 47 la sută din populația lumii beneficiază de cel puțin o formă de protecție socială, în timp ce 53 la sută (4,1 miliarde de persoane) nu au venituri garantate. Autorii raportului îndeamnă țările să îmbunătățească nivelul de protecție socială și conține un program cuprinzător de redresare post-pandemică care a fost aprobat în unanimitate în iunie 2021 de statele membre ale OIM, pe care să-l implementeze guvernele, în colaborare strînsă cu organizațiile sindicale și patronale.

Raportul Organizației Internaționale a Muncii îl puteți vedea accesând următorul link.