MD-2012, mun. Chișinău, str. 31 August 1989, nr.129

  secretariat@fscre.md       (022)26-65-76

De - adminfscre

Acțiunile sindicatelor în vederea protecției social – economice a salariaților

La 22 februarie 2022, Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică şi Resurse Energetice din Republica Moldova (FSCRE), a organizat în format on-line, platforma digitală ZOOM, webinarul informativ cu genericul: “Acțiunile sindicatelor în vederea protecției social – economice a salariaților”, prevăzut în planul de activitate al Consiliului General pentru anul 2022, al FSCRE.

Cei 65 de participanți din cadrul a 19 organizații membre: lideri sindicali, organizatori sindicali din cadrul filialelor, sectoarelor, specialiști din domeniul resurse umane au beneficiat de o informație amplă prezentată de experți ai Departamentului protecție social-economică a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), care s-au axat pe următoarele subiecte:

  • Prevederile legale în domeniul  protectiei social-economice;
  • Aspectele privind impozitarea, asigurările sociale și medicale;
  • Măsurile de susținere socială a populației în contextul pandemiei.
  • Compensațiile acordate în legătură cu creșterea prețurilor și tarifelor.
  • Condițiile de acordare a prestațiilor de asistență socială, etc..

În mesajul său de salut Margareta Strestian, președinta FSCRE, a făcut o analiză amplă a situației social-economice din țară și a acțiunilor întreprinse de sindicate în această perioadă grea.

Sindicatele își exprimă îngrijorarea față de situația social-economică din Republica Moldova și evoluția prețurilor din ultima perioadă.

Cu referire la declarația din 10 februarie curent, înaintată Parlamentului și Guvernului prin care Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a solicitat mai multe măsuri de suport a populației de compensare a tarifelor la gazele naturale și agentul termic, a unor măsuri de subvenționare a producătorilor ca urmare a majorării prețurilor la carburanți și majorării tarifelor la resursele energetice.

Scumpirile respective au dus la o creștere semnificativă a prețurilor la produsele alimentare cu 17,5% și cu 12% la mărfurile nealimentare.

Sindicaliștii au venit și cu o serie de solicitări, pentru a sprijini populația și economia națională: asigurarea verificării corectitudinii majorării prețurilor la produsele alimentare și la mărfurile nealimentare; indexarea anticipată, începând cu 1 martie, a pensiilor și a prestațiilor de asigurări sociale de stat și a prestațiilor sociale de stat; urgentarea stabilirii cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real; majorarea valorii minime a salariului lunar în sectorul bugetar, garantat de stat.

În condițiile unei situații social – economice dificile a populației din țară  sindicatele sunt îngrijorate de faptul că Guvernul încă nu a aprobat hotărârea care prevede aplicarea noului cuantum minim garantat al salariului în sectorul real, în valoare de 3.500 de lei, începând cu 1 februarie curent.

Conform rapoartelor statistice prezentate de Organizațiile Sindicale Primare, la 01.01.2022,  nu toate entităâile economice din ramură au stabilit salariul minim pentru prima categorie de salarizare de 2.935 lei, în unele organizații  salariul minim  pentru prima categorie de salarizare la 01.01.2022 a rămas în mărime de 2775 lei pe lună, sau 16,42 lei pe oră calculat pentru un program complet de lucru în medie de 169 de ore pe lună.

Majorarea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real, în mărime de 3.500 de lei, va constitui o măsură importantă de motivare a personalului din sectorul real și este un angajament comun al părților parteneriatului social.

La rîndul său președinta FSCRE, s-a referit și la acordarea ajutorului material unic membrilor de sindicat, din cadrul OSP, care au fost infectați cu virusul COVID -19 și au avut necesitate de a efectua tratament, investigații medicale, precum și reabilitare.

Un subiect al webinarului, o informație cu privire la acțiunile sindicatelor în vederea protejării drepturilor și intereselor social-economice și de muncă ale membrilor de sindicat, Polina Fisticanu, șefa Departamentului protecție social  – economică al CNSM, a punctat despre obiectivele și problemele care stau pe ordinea de zi a sindicatelor și a comunicat despre prevederile legale ce țin de salarizare, asigurările sociale, prestațiile de asigurări sociale, tipurile de pensii, etc..

Ana Moldovanu, consultant superior al Departamentului protecție social -economică al CNSM, formator în cadrul webinarului a specificat despre măsurile și acțiunile de susținere socială a populației în contextul crizei pandemice, rolul și implicarea partenerilor sociali în acest proces anevoios. Experta s-a referit și la o serie de modificări și completări la Codul Muncii cu referire la: indemnizația salariaților cu copii în vîrstă de pînă la 12 ani și copii cu dezabilități; indemnizația pentru șomaj tehnic, instituit ca urmare a declarării stării de urgență; compensația pentru administrarea vaccinului anti COVID – 19; ajutor în caz de regim de activitate redus;

Ulterior, participanții au fost informați și despre programul de acordare a compensațiilor diferenței de preț pentru consumul de gaze naturale și energiei termice consumatorilor casnici în perioada rece, implementat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Concomitent, au fost oferite răspunsuri pe marginea întrebărilor înaintate de participanți, care au vizat domeniul salarizării în sectorul real și impozitarea veniturilor salariale.

Participanții au apreciat organizarea webinarului, actualitatea temelor expuse și a suportului material și metodic acordat.