MD-2012, mun. Chișinău, str. 31 August 1989, nr.129

  secretariat@fscre.md       (022)26-65-76

De - adminfscre

Cum să gestionezi conflictele la locul de muncă

Astăzi, în incinta Societății cu Răspundere Limitată „Chișinău – Gaz”, s-a desfășurat seminarul „Managementul conflictelor la locul de muncă”, organizat de Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova (FSCRE) și OSP a Angajaților SRL „Chișinău – Gaz”, la care au participat circa 35 de salariați (sefi servicii exploatare, specialiștii din domeniul juridic, economic,  resurse umane, maiștri).

Seminarul  se înscrie în Planul de activitate al Consiliului General al FSCRE pentru anul 2023.

Cu un mesaj de salut în cadrul activității au fost prezenți:

  • Vitalie BORDENIUC, președintele Organizației Sindicale Primare a Angajaților Societății cu Răspundere Limitată „Chișinău – Gaz”:
  • Eduard IONCO, vicedirectorul Societății cu Răspundere Limitată „Chișinău – Gaz”;
  • Margareta STRESTIAN, președinta Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova.

La rândul său,  M. STRESTIAN, a subliniat că tematica activității este una foarte actuală, deoarece salariații se află o mare parte a timpului la locul de muncă și este necesar să cunoască prin diferite metode tehnici de comunicare cum să medieze un conflict.

Totodată, a punctat principalele realizări referitor la protecția salariaților, membri de sindicat, în conformitate cu prevederile legislației muncii și Convenției Colective (nivel ramural) pentru anii 2022-2026, care include garanții superioare legislatiei muncii în vigoare.

Olesea Frunze, formatoare națională, doctor conferențiar, le-a vorbit participanților la training despre tehnicile de comunicare, despre barierele în procesul de comunicate, cum să se identi­fice un conflict, dar și despre metodele de soluționare a unui conflict din cadrul unui grup. De asemenea, a vorbit și despre com­portamentul pe care trebuie să-l aibă în situații de conflict.

Managementul conflictelor este tot mai mult abordat în managementul resurselor umane deoarece contribuie la o mai bună cunoaștere a comportamentelor individuale și de grup în cadrul unei organizatii.

În general, conflictul apare ca o forma a interactiunii umane prin care doi sau mai mulți membri ai unei colectivitați intra în dezacord total sau parțial asupra unor probleme.

Activitatea s-a desfășurat într-un mod interactiv, participanții au avut posibilitatea să adreseze întrebări și să primească răspunsuri pe diverse module.

 

Federația este într-un proces continuu de instruire și informare a membrilor de sindicat în conformitate cu tematicile solicitate de liderii OSP membre ale  FSCRE.