1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului – zi de sărbătoare nelucrătoare
Ziua Internațională a Copilului, marcată anual pe 1 iunie, va fi zi de sărbătoare nelucrătoare, începând cu anul curent.
Datorită acestei modificări, părinții vor avea posibilitatea să acorde mai multă atenție copiilor și să petreacă mai mult timp cu ei.
📌În acest context, în conformitate cu alin. (1) art. 111 din Codul Muncii al Republicii Moldova, Zilele de sărbătoare nelucrătoare sunt:
✅1 ianuarie – Anul Nou;
✅ 7 şi 8 ianuarie – Nașterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil vechi);
✅8 martie – Ziua internațională a femeii;
✅prima şi a doua zi de Paște conform calendarului bisericesc;
✅ziua de luni la o săptămână după Paşte ( Paştele Blajinilor);
✅1 mai – Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii;
✅9 mai – Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuți pentru independenţa Patriei;
✅ 9 mai – Ziua Europei;
✅ 1 iunie – Ziua Internațională a Copilului (în redacția Legii nr. 170 din 22.06.2023 pentru modificarea articolului 111 din Codul muncii al Republicii Moldova, care a fost publicată în MO nr. 223-226 din 30.06.2023);
✅ 27 august – Ziua Independenţei;
✅ 31 august – sărbătoarea „Ziua Limbii Române”;
✅ 25 decembrie – Naşterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil nou);
✅ ziua Hramului bisericii din localitatea respectivă, declarată în modul stabilit de consiliul local al municipiului, oraşului, comunei, satului.
✍Ținem să menționăm că durata zilei de muncă (schimbului) din ajunul zilei de sărbătoare nelucrătoare (art. 111 din CM) se reduce cu cel puţin o oră(alin. (1) art. 102 din CM) pentru toţi salariaţii, cu excepţia celor cărora li s-a stabilit, conform art.96 din CM, durata redusă a timpului de muncă sau, conform art.97 din CM, ziua de muncă parţială. În cazul în care ziua de muncă din ajunul zilei de sărbătoare nelucrătoare se transferă în altă zi, se va păstra aceeaşi durată redusă a zilei de muncă.
În anul 1954, Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi la aşa-numita „Ziua Copilului” („Universal Children’s Day”).
Ziua Internațională pentru Protecția Copiilor este sărbătorită pe 1 iunie în peste 50 de țări ale lumii, iar alte peste o sută de state celebrează o zi a copilului la date diferite.