Dialogul social constructiv – cheia succesului liderilor sindicali
Formarea continuă a liderilor sindicali din cadrul Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova reprezintă o bază importantă de resurse pentru sindicate în ceea ce privește educația sindicală.
La 21 februarie curent, în conformitate cu AGENDA activității de formare locală în cadrul cursului de perfecționare a formatorilor sindicali organizat de CNSM cu suportul Agenției Daneze pentru Dezvoltarea Sindicatelor (DTDA), în incinta Institutului Muncii al Sindicatelor s-a desfășurat seminarul: „DIALOGUL SOCIAL PENTRU MUNCA DECENTĂ”.
Grupul țintă l-au constituit 20 de participanți, reprezentanți ai sindicatelor în cadrul comisiilor de negocieri colective la nivel de ramură și de unitate.
Seminarul a avut drept scop, creșterea forței sindicatelor de a lansa și purta negocieri direct cu patronatele. Încheierea unor acorduri adiționale la Convenția Colectivă la nivel de ramură și la Contractele Colective de Muncă (CCM). Dezvoltarea puterii sindicale, prin creșterea semnificativă a numărului de membri.
Activitatea a fost moderată de dna Margareta STRESTIAN, președinta FSCRE, formator sindical, nivel ramural.
La deschiderea activității M. STRESTIAN a subliniat că punerea în aplicare a strategiei de educație a DTDA în cooperare cu CNSM și realizarea Strategiei FSCRE pentru anii 2020-2025, are ca scop de a utiliza formarea ca instrument strategic în elaborarea politicilor și consolidarea capacităților în cadrul organizațiilor sindicale.
„Noi împreună cu DVS, ne dorim să devenim un sindicat democratic, puternic și legitim, cu un număr mare de membri care plătesc cotizații, să dezvoltăm planuri educaționale și șa aplicăm noi programe de formare continua a liderilor de sindicat, deoarece acestea reprezintă potențialul pentru desfășurarea negocierilor colective, a campaniilor și a diseminării politicilor, precum și a programelor de formare și educație care vizează dezvoltarea unor servicii adecvate pentru membri de sindicat pe care îi reprezentăm” a menționat M. STRESTIAN.
Informația de baza a fost prezentata de către dna formator, pe 4 module unde au fost abordate detaliat următoarele subiecte:
- Dialogul Social European;
- Care sunt bunele practici de Dialog Social la nivel național și european;
- Avantajele și dificultățile Dialogului Social;
- Conflictul;
- Strategii de soluționare a conflictelor după modelul Thomas Kilmann.
Participanții au fost implicați în diverse activități, metode interactive de lucru, tehnici de negociere, jocuri de rol, etc.
Întruniți în 4 grupuri de lucru sindicaliștii au identificat beneficiile, bunele practici, obstacolele Dialogului Social în țară, în ramură, acțiunile necesare și cele care trebuie evitate pentru consolidarea Dialogului Social.
Astfel, seminarul cu tematica dată va contribui la dezvoltarea cunoștințelor și aptitudinilor liderilor sindicali din cadrul Organizațiilor sindicale primare membre ale FSCRE, care va continua procesul de formare pentru a putea actualiza și perfecționa în mod continuu planurile educaționale la nivel de OSP.
Participanții au evaluat activitatea în baza chestionarelor elaborate de formator.
În baza feedback-ului primit liderii de sindicat, Federația va stabili prioritățile pentru programele specifice de formare și instruire pentru a fi puse în practica de zi cu zi a salariaților, membri de sindicat.