Securitatea și sănătatea la locul de muncă – o prioritate pentru membrii de sindicat din cadrul OSP membre ale FSCRE
Astăzi, 20 de salariați, membri de sindicat, personalul tehnic administrativ din cadrul OSP a Angajaților S.R.L „VESTMOLDTRANSGAZ” și personalul din cadrul sectorului Ungheni și Ghidighici, au fost instruiți în cadrul seminarului cu genericul: „Sănătatea și securitatea salariaților la locul de muncă”.
Activitatea a fost organizată de Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova și OSP, în conformitate cu Planul activităților educaționale pentru semestrul II al anului 2024.
Prin intermediul acestei activități, FSCRE și-a propus drept obiectiv informarea continuă și sporirea nivelului de cunoștințe în domeniul SSM a salariaților OSP, la locul de muncă.
Cu un mesaj de salut în cadrul activității au fost prezenți Igor CUPCEA, președintele Organizației Sindicale Primare a Angajaților S.R.L „VESTMOLDTRANSGAZ”, Liviu – Valentin DUMINICĂ, Administrator S.R.L. „VESTMOLDTRANSGAZ” și doamna Margareta STRESTIAN, Președinta FSCRE.
Potrivit președintei FSCRE, Margareta Strestian, securitatea și sănătatea în muncă este un pilon de bază în activitatea tuturor organizațiilor membre ale FSCRE, care presupune un înalt grad de responsabilitate a personalului implicat la prevenirea factorilor de risc și de accidentare la locul de muncă etc.
Totodată a punctat principalele realizări referitor la protecția salariaților, membri de sindicat, în conformitate cu prevederile legislației muncii și Convenției Colective (nivel ramural) pentru anii 2022-2026.
În cadrul activității participanții au fost instruiți teoretic și practic de formatorii Inspectoratului Muncii al Sindicatelor a CNSM: Vasile Siloci, inspector principal de muncă și Vladimir Gorban, inspector superior, care au pus în discuție cele mai importante aspecte privind SSM:
- Noile reglementări și cerințe minime în domeniul SSM
- Obligațiile angajatorului, obligațiile și drepturile lucrătorilor
- Evaluarea riscurilor profesionale la locul de muncă
- Procedura de cercetare a accidentelor de muncă
- Acordarea primului ajutor medical (aspecte practice)
- Utilizarea mijloacelor de protecție individuale și colective
- Răspunderea pentru încălcarea actelor normative de SSM.
- Răspunderea disciplinară, contravențională, penală și materială
Formatorii au demonstrat și explicat tehnici și metode de bază cu privire în acordarea primului ajutor medical în caz de accidentare la locul de muncă.
Sindicaliștii au apreciat organizarea seminarului, actualitatea temelor expuse și suportul material și metodic acordat.