Margareta Strestian: „Am fost alături de angajaţii loviţi de avalanşa restructurărilor din domeniul gazelor”
Anul trecut, au avut loc aproape 20 de congrese ale sindicatelor de ramură din ţară. Lucrările acestora s-au încheiat cu adoptarea unor programe, rezoluţii care vizau obiectivele pe care şi le-au propus să le atingă până la convocarea congreselor ordinare. A trecut deja un an de zile şi noi, colaboratorii de la redacția VP, ne-am gândit să inaugurăm o nouă pagină, „La un an de la Congres”, unde vom insera materiale şi vă vom informa despre felul cum sunt executate programele adoptate de către forurile precedente ale sindicatelor de profil.
Interviul cu Margareta Strestian, preşedinta Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică şi Resurse Energetice, este primul din şirul de materiale la această rubrică.
– Dnă Strestian, alegerea dvs. în calitate de preşedinte al Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică şi Resurse Energetice a fost un final cu surpriză pentru Congresul VI, care a avut loc acum un an de zile.
– Haideţi să pornim de la faptul că mişcarea sindicală pentru mine, la momentul respectiv, nu reprezenta un fel de terra incognita. Încă în anul 2000, fusesem aleasă în funcția de preşedinte al organizaţiei sindicale primare de la întreprinderea „Ialoveni Gaz”, după care am executat două mandate de preşedinte al Consiliului de Femei în cadrul Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică şi Resurse Energetice. Aşa că membrii sindicatului de ramură mă cunoşteau de ceva vreme, avuseseră timp suficient pentru a afla că sunt o persoană care munceşte pentru a obţine rezultate clare, convingătoare, ceea ce i-a şi îndemnat să mă aleagă în calitate de preşedinte al federaţiei, un lider sindical care cunoaşte detaliat și profund problemele membrilor de sindicat.
– Deci, a trecut un an de zile de la desfăşurarea ultimului congres, a fost ales un nou lider al sindicatului de ramură. Care a fost impactul acestor două evenimente asupra activităţii federaţiei? Ce s-a schimbat între timp?
– Mai întâi de toate, am elaborat şi adoptat o serie de acte ce reglementează activitatea federaţiei, a organizaţiilor sindicale primare, a Consiliului General al federației, a Biroului Executiv, un șir de regulamente privind organizarea diverselor concursuri la nivelul sindicatului de ramură.
Noua conducere a federaţiei s-a concentrat în mod prioritar pe aspectele ce ţin de apărarea drepturilor şi intereselor membrilor de sindicat în contextul avalanşei de reorganizări, restructurări care s-au derulat în sistemul de gaze al ţării. În legătură cu implementarea Pachetului III Energetic, care presupune divizarea operatorilor de pe piaţa de gaze în două categorii: furnizori şi distribuitori, toate întreprinderile de gaze din ţară au fost împărţite după acest criteriu.
Ca urmare a procedurii de reorganizare, s-au produs disponibilizări în masă ale unor categorii de salariați. Doar la întreprinderea „Chişinău–Gaz” au fost preavizaţi peste 200 de salariaţi, după ce lucrările de colectare a datelor de pe contoare au fost preluate prin contract de către o companie de outsourcing, care are doar 100 de angajaţi. Pentru apărarea drepturilor legale ale angajaţilor care urmau să fie disponibilizaţi, federaţia a iniţiat negocieri cu agentul economic privind soarta acestor oameni. După câteva runde de tratative, am semnat un proces verbal, prin care angajaţilor incluşi pe lista disponibilizărilor li s-au oferit garanţii sporite, îndeosebi în ce priveşte angajarea la un alt loc de muncă și oferirea a două zile libere pe săptămână, pentru căutarea unui loc de muncă.
Din păcate, nu doar membri simpli de sindicat au nimerit în lista reducerilor statelor de personal, dar și unii preşedinţi de organizaţii sindicale primare. Aşa că federaţia a fost nevoită să se ridice şi în apărarea drepturilor, intereselor acestora. După runde repetate de negocieri cu angajatorii, ei au fost plasaţi în posturi vacante, astfel încât nici unul dintre ei nu a rămas fără loc de muncă.
– Congresul VI al Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică şi Resurse Energetice a adoptat un pachet de rezoluţii. Una dintre ele vizează perfectarea sistemului educaţional la toate nivelurile sindicatului de ramură. Cum decurge îndeplinirea acestora?
– În primul rând, am pornit de la elaborarea unui plan educaţional al federaţiei, care la momentul desfăşurării lucrărilor Congresului VI lipsea, bazându-ne pe planul educaţional şi strategia generală a CNSM. Am ţinut să îmbunătăţim conţinutul acestui document cu teme şi subiecte sugerate de către membrii şi liderii de sindicat. Vreau să precizez că, după orice ciclu de instruire, noi realizăm sondaje cu implicarea participanţilor privind doleanţele lor în ceea ce priveşte perfecţionarea procesului de studii. Pe parcursul anului trecut, au fost desfășurate opt seminare educaționale pentru liderii de sindicat, Consiliul de Femei și cel de Tineret pe cele mai importante, actuale teme. De exemplu, participantele la un seminar au solicitat un ciclu de instruire privind securitatea şi sănătatea femeilor la locul de muncă. În scurt timp, a fost organizat un seminar în cadrul unei organizații sindicale pentru a răspunde acestei solicitări, unde a fost invitat un medic-ginecolog, care le-a explicat multe nuanţe privind sănătatea mamei, a copilului, familiei, factorii psihoemoționali, care influenţează starea de sănătate a salariatelor. Au fost organizate două mese rotunde, prima fiind axată pe securitatea şi sănătatea muncii, care a avut loc chiar în ajunul Zilei Mondiale a securităţii şi sănătăţii muncii, unde s-au discutat problemele cu care se confruntă angajaţii la locurile de muncă. De asemenea, au fost abordate chestiuni ce țin de îmbunătăţirea condiţiilor de muncă pentru toate categoriile de salariaţi, asigurarea cu echipamente de protecţie individuale şi colective. La finele anului, am desfășurat un seminar, la care am participat în calitate de formator, unde am examinat cerințele privitor la evaluarea riscurilor ocupaționale la locul de muncă.În scopul informării membrilor de sindicat, a fost inaugurată pagina web a federaţiei, în care plasăm ştirile despre toate evenimentele care au loc în cadrul sindicatului nostru. De asemenea, aceasta conţine rubrica întrebări şi răspunsuri. Tot aici, membrii de sindicat au posibilitatea să studieze statutul federaţiei, legislaţia muncii, precum şi cea privind drepturile sindicatelor şi multe altele.
– Una dintre rezoluţiile Congresului VI prevedea susţinerea activităţii organizaţiei de tineret şi de femei din cadrul federaţiei. Ce aţi reuşit să realizaţi între timp?
– Desigur, una dintre direcţiile prioritare ale activităţii noastre o constituie susţinerea pe toate căile a tinerei generaţii de sindicalişti, atragerea persoanelor tinere în sindicat, protejarea drepturilor social-economice şi a intereselor angajaţilor tineri, acordarea de noi facilităţi sociale prin sistemul de parteneriat social, pregătirea continuă a tinerilor lideri sindicali. Pe parcursul anului trecut, federaţia a delegat patru persoane tinere în două proiecte: „Şcoala proiectelor” şi „Şcoala sindicatelor”, finanţate de către sindicatele din Austria. La încheierea procesului de studii, acestea îşi vor prezenta propriile lucrări în faţa unei comisii competente, alcătuită din reprezentanţii sindicatelor din Austria şi ai Institutului Muncii.
Cât priveşte susţinerea activităţii Ligii femeilor din cadrul federaţiei noastre, ne concentrăm mai cu seamă pe chestiunile egalităţii de gen, pe problemele familiilor angajaţilor de la întreprinderi şi instituţii. Deoarece, soluţionând problemele ce țin de protecţia socială a femeilor, organizaţiile sindicale din cadrul federaţiei noastre contribuie nu doar la asigurarea unui nivel de trai ridicat, ci şi exercită o influenţă considerabilă asupra evoluţiei societăţii noastre, în ansamblu.
– Ce a însemnat pentru dvs. personal calitatea de lider sindical al unui întreg sindicat de ramură?
– Mai multă responsabilitate, întărirea unor relații constructive cu partenerii de dezvoltare, formarea de noi concepții și strategii sindicale și, nu în ultimul rând, colaborarea eficientă cu sindicatele naționale, de ramură și internaționale.
sursa: vocea.md