MD-2012, mun. Chișinău, str. 31 August 1989, nr.129

  secretariat@fscre.md       (022)26-65-76

De - adminfscre

Congresul IV al Confederației Intenaționale Нефтегазстройпрофсоюзов

În perioada 4-5 aprilie curent, doamna Margareta Strestian, Președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova, a participat la lucrările Congresului IV (extraordinar) ce a avut loc la Tbilisi, Georgia.

Confederația Internațională Нефтегазстройпрофсоюзов,  întrunește în rîndurile sale, sindicatele de ramură de petrol a complexului de gaze și alte industrii înrudite din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Kazahstan, Moldova, Rusia și Ucraina.

În data de 4 aprilie 2017, la ședința extinsă a Consiliului Confederației a fost făcut bilanțul activității Comisiei de elaborare a modificărilor la Statutul Confederației Internaționale Нефтегазстроипрофсоюзов .

Unele din deciziile-cheie la Congresul  IV (extraordinar) a Congresului Confederației Internaționale a Нефтегазстроипрофсоюзов, care a avut loc la 5 aprilie 2017, au devenit soluțiile legate de modificarea structurii și componenței organelor de conducere ale Confederației, precum și îmbunătățirea și actualizarea normelor Statutului Confederației.

10

Statutul actualizat al Confederației acum definește exclusiv organul executiv al Confederației Președintelui Confederației. A fost creată funcția de vicepreședinte a Confederației care, este propusă de organele membre a Confederației.

După aprobarea prin hotărârea Congresului, noua redacție a Statutului, a avut loc alegerea noilor organe ale Confederației. Președintele Confederației Internaționale Нефтегазстроипрофсоюзов în unanimitate a fost ales Alexandru Corceaghin, președintele Нефтегазстроипрофсоюзов Rusia. Vice-președinți au fost aleși Jahangir Aliyev (președintele Sindicatului Republican al Lucrătorilor din Industria de Petrol și Gaze din Azerbaidjan), Svetlana Clocioc (președintele Belhimprofsoiuz) și Тлеккабыл Кабду (președintele Sindicatului de Petrol și Gaze a Cazahstanului). De asemenea, a fost formată o nouă componență a Consiliului Confederației, în care au intrat câte un reprezentant de la fiecare organizație membră și a fos aprobată componența comisiei de Cenzori a Confederației.

În cadrul  Congresului Confederației Internaționale a ședinței Consiliului Confederației a fost coordonat și aprobat planul de lucru pentru anul 2017. În aceeași perioadă de timp (4-5 aprilie) au avut loc întîlniri de lucru a Președintelui Нефтегазстройпрофсоюза din Rusia, Alexandru Corceaghin  cu președinții de Sindicat industria de petrol și gaze Georgia, Gocea Cvitatiani; Sindicatului "Gazprom Armenia"  Gaicom Balasanean și Sindicatul Lucrătorilor din Industria Chimică, Minieră și Petrolieră din Belarusi, Svetlana Clocioc.

7

În cadrul întrevederilor au fost abordate subiecte curente de interacțiune și întrebări de continuare a cooperării între sindicate. Astfel, părțile au convenit de a coopera mai energic în domeniul schimbului informațional, politicilor de tineret, protecție a muncii și de sănătate a membrilor de sindicat.

Urmare întrevederilor ce au avut loc a  fost semnat un șir de acorduri de colaborare între Нефтегазстройпрофсоюз Rusia și Sindicatul Industria de Petrol și Gaze Georgia, Sindicatul "Gazprom Armenia", precum și un nou acord cu Sindicatul lucrătorilor din industria chimică, minieră și petrolieră din Belarusi.