MD-2012, mun. Chișinău, str. 31 August 1989, nr.129

  secretariat@fscre.md       (022)26-65-76

De - adminfscre

Lucrările Consiliului Confederației Internaționale a Sindicatelor Neftegazstroiprofsoiuz

O delegație formată din reprezentanți ai Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova a participat  la lucrările Consiliului Confederației Internaționale a Sindicatelor Neftegazstroiprofsoiuz (MK NGSP).  

          La 28 martie 2019, la Minsk a avut loc o reuniune ordinară a Consiliului Confederației Internaționale Neftegazstroiprofsoiz. (MK NGSP) și Forumul Organizației de Tineret din cadrul Confederației Internaționale la care au participat, din partea Republicii Moldova, Președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova, Margareta Strestian și Președintele Comisiei de Tineret din cadrul Federației, Roman Țurcan.

       Invitată la lucrările ședinței, Consiliului Confederației Internaționale Neftegazstroiprofsoiz (MK NGSP),   doamna Margareta Strestian, Președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova a avut o prezentare despre comitetele sectorale.

745

       Participanții la reuniune au discutat despre situația socio-economică din țările la care sindicatele sunt afiliate la MK NGSP și au împărtășit experiența lor în implementarea sistemului de standarde și clasificări profesionale. Totodată, în aceeași perioadă a început lucrările, Forumul Tineretului MK NGSP.

       Programul forumului a fost prestabilit pentru 3 zile. Participanții au analizat situația socio-economică în țările lor, au vorbit despre sistemul de standarde și clasificări profesionale, și s-au  familiarizat cu condițiile de muncă și de viață ale lucrătorilor RDUP „Minskoblnefteprodukt-Belorusneft“, au  vizitat centrul de eco-turistic „Stankovo“, precum și s-au  întâlnit cu conducerea și activiștii sindicali ai  acestor întreprinderi. Obiectivul întunirii date a fost,  ca tinerii să poată  oferi noi forme de muncă și vor elabora propuneri proprii pentru punerea în aplicare a proiectelor comune în cadrul Confederației Internaționale (MK NGSP).

1

           "Sindicatele din Belarus sunt liderii mișcării sociale a țărilor CSI. Prin urmare, este deosebit de util pentru noi, participanții la forum, să vedem cum este organizată munca în țara dumneavoastră. Nu este prima mea vizită la Minsk, anterior am fost la Forumul Internațional al Tineretului "TEMP-2018". Forumul de astăzi demonstrează că tinerii cu adevărat promițători s-au adunat aici, cu o poziție clară în viață, o dorință de a lucra și de a se dezvolta " – a relevat Roman Țurcan

          În cadrul întrevederilor au fost abordate subiecte curente de interacțiune și întrebări de continuare a cooperării între sindicate. Astfel, părțile au convenit de a coopera mai energic în domeniul schimbului informațional, politicilor de tineret, protecție a muncii și de sănătate a membrilor de sindicat.

       3

       Confederația Internațională Neftegazstroiprofsoiuz a fost înființată în martie 1992 și  întrunește în rîndurile sale 9 sindicate naționale reprezentând interesele a peste 1,6 milioane de angajați din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia, Kazahstan, Moldova, Rusia, Uzbekistan și Ucraina, reprezentând interesele a peste 1,6 milioane de angajați.