MD-2012, mun. Chișinău, str. 31 August 1989, nr.129

  secretariat@fscre.md       (022)26-65-76

De - adminfscre

Seminarul: ,, Managementul conflictelor de muncă”, organizat la SRL Orhei-gaz

Astăzi, 17 noiembrie 2023, Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică şi Resurse Energetice din Republica Moldova organizează  în incinta SRL Orhei-gaz, filiala Orhei, un seminar cu genericul „Managementul conflictelor la locul de muncă” la care  participă circa 36 de membri de sindicat.

În deschiderea activității cu un mesaj de salut a venit Dna Natalia Tăvăluc, președinta Organizației Sindicale Primare a Angajaților SRL Orhei-gaz, specificând că anume acest subiect a fost solicitat de membrii de sindicat astfel încât cei din urmă să cunoască cum să depășească conflictele la locul de muncă.

Dna Margareta Strestian, președinta Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova a vorbit despre faptul că, deoarece fiecare s-a confruntat cu careva conflicte la locul de muncă, astăzi se va discuta despre tipurile de conflicte de muncă și despre gestionarea acestora.

În discursul său, președinta a informat sindicaliștii despre tipurile de conflicte, relatând următoarele: ,,Cunoaștem că există conflicte de muncă individuale si conflicte colective. Conflictul de muncă individual apare între un angajat si angajator. In cazul conflictului colectiv, putem vorbi despre un conflict între un număr mai mare de angajați si angajator. Există conflicte de drepturi și conflicte de interese. Conflictele de drepturi apar atunci când uneia dintre părți i se încalcă un drept deja existent al uneia sau al ambelor părți implicate. Conflictul de interese este un conflict in care apar diferențe de opinie in faza de negociere colectiva intre părți. O a treia situație este când apar conflicte între angajați, conflictele in echipă și conflictul organizațional. Astfel, conflictul între angajați apare atunci când doua persoane angajate au  aceiași pregătire profesionala, dar perspective diferite. Acest lucru poate cauza disconfort pentru ambele părți, dar si pentru salariații din jur. Mai apoi, conflictul de echipă apare atunci când există probleme de comunicare pe interior si  intre membrii acesteia. Ei tot mai des merg la învinuiri reciproce, nu mai sunt capabili sa lucreze la comun, pentru a atinge obiectivele organizației, întreprinderii. Neîncrederea, comportamentul contradictoriu, îndepărtarea de la un scop comun sunt doar câțiva factori care pot duce la o echipa disfuncțională .Atunci când apar probleme de comunicare în interiorul unei echipe, acest lucru poate influența negativ întreaga activitate a organizației.

Al treilea tip de conflict, respectiv conflictul organizațional, se referă la starea conflictuală care depășește angajații și echipele de lucru și se extinde la nivelul organizației. Acest tip de conflict apare mai rar și este cauzat mai ales de probleme de comunicare la nivelul organizației, care nu este administrata eficient”.

Formatoarea acestui seminar Olesea Frunze,  formator național, doctor conferențiar,  le-a vorbit membrilor de sindicat despre cauzele conflictelor,  comunicarea şi comportamentul în conflict, tipologia personalităților dificile în conflict.

De asemenea, participanții seminarului au fost familiarizați cu greșelile frecvente în gestionarea conflictelor, beneficiile rezolvării acestora şi implementarea managementului conflictului la locul de muncă.

Totodată, membrii de sindicat au participat la activități interactive unde a fost aplicată tehnica Johari Window, care  este utilizată pentru a îmbunătăți comunicarea dintre persoane şi a fost creată pentru a ajuta oamenii să înțeleagă mai bine atât relațiile cu ei înșiși, cât şi relațiile cu ceilalți, să ajute membrii unei echipe să dea, să accepte şi să înțeleagă valoarea unui feed-back constructiv.

Precizăm că seminarul dat a fost organizat  în conformitate cu Planul de activitate al Consiliului General al  Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică şi Resurse Energetice din Republica Moldova pentru anul 2023.