MD-2012, mun. Chișinău, str. 31 August 1989, nr.129

  secretariat@fscre.md       (022)26-65-76

De - adminfscre

Forumul Internațional al Tineretului din Kazan, Tatarstan

O delegație formată din reprezentanți ai Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova a participat  la lucrările Forumului Internațional al Tineretului organizat de  Confederația Internațională Neftegazstroiprofsoiuz

      Forumul Internațional al Tineretului cu genericul “Politica de tineret a Sindicatelor  – prezent și viitor”  a fost organizat în perioada 25 -29 septembrie curent, la Kazan, Tatarstan de Confederația Internațională Neftegazstroiprofsoiuz, pentru a identifica principalele probleme cu care se confruntă tinerii și de a găsi soluții prin dialog.  Problemele de implementare a politicilor de tineret în regiunile din Rusia, perspectivele de dezvoltare a industriei de petrol și gaze, piața forței de muncă și tendințele de schimbare a rolului tinerilor specialiști în dezvoltarea  domeniului energetic – acestea au fost principalele subiecte  ale forumului. Experții  în cadrul forumului au menționat că 30% din angajații din industria de petrol și gaze – sunt persoane în vârstă de sub 30 de ani. Prin urmare, politica de tineret este esențială pentru dezvoltarea întregii industrii, în general.

1

      Evenimentul a avut drept scop promovarea ideilor şi proiectelor concrete ale tineretului, cooperarea cu organizaţiile internaţionale de tineret pentru preluarea experienţei pozitive şi munca mai productivă în  industria de petrol și gaze.

      La inaugurarea Forumului au participat: Președintele Confederației Internaționale Neftegazstroiprofsoiuz, Alexandru Corceaghin; Viceministrul industriei și comerțului al Republicii Tatarstan, Alexei Savelicev; Viceministrul tineretului și sportului Rustam Garifulin; Directorul General al SA "Transnefti – Pricamie" Robert Galiev; Directorul general adjunct al COMPANIEI "Tatnefti" Damir Muhametșin ș.a.

2

 

      În deschiderea evenimentului, Președintele Confederației Internaționale Neftegazstroiprofsoiuz, Alexandr Corceaghin a menționat că, la forum participă mai mult de 180 de tineri sindicaliști,   lideri ai organizațiilor Confederației Internaționale Neftegazstroiprofsoiuz, reprezentanți ai sindicatului norvegian Industri Energi, IndustriALL Global și  a sindicatelor din Țările CSI:  Republica Moldova, Azerbaijan, Belarus, Armenia, Cazahstan, Georgia. Potirivit spuselor dumnealui, locul  desfășurării Forumului în Tatarstan, a fost ales nu întâmplător: în 1993, Republica a adoptat legea "cu Privire la tineret și politica de stat pentru  tineret în Republica Tatarstan".  Totodată, Alexandru Corceaghin  a remarcat că, în Tatarstan sunt create condiții pentru punerea în aplicare a inițiativelor tinerilor și capacitatea de inovare, precum și lucrul cu tinerii care, este unul dintre domeniile-cheie de activitate a Sindicatului. Confederația Internațională Neftegazstroiprofsoiuz acordă o mare atenție dezvoltării politicilor de Tineret.

10

      La forumul dat au participat, membrii Comisiei de Tineret din cadrul Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova:  Olga Șișcova  – SRL “Găgăuz-gaz”,  Anton Breichin – SRL“Edineț-gaz”,  Eugeniu Munteanu – SRL“Orhei-gaz”.

4 8

      Membrii delegației din cadrul Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Molodva au remarcat că, participarea la acțiuni de acest gen educă tineretul în spiritul respectului, fermității și toleranței și nu poate trece cu vederea un atare rezultat, cum este dezvoltarea în sfera profesională.

      „Pentru ca să se adopte decizii, care ar contribui la reglementarea problemelor internaţionale ale tineretului şi problemelor interacţiunii lor, este necesar de a coopta reprezentanţi ai comunităţilor de tineret din diferite ţări în scopul organizării muncii de comun în domeniul politicii de tineret”, – a relevat Olga Șișcova.

 

3

      În concluzie, Olga Șișcova a menționat despre primirea călduroasă în orașul Kazan, un loc cu tradiții frumoase și cultură deosebită,  cu un istoric și o frumusețe rară, unde au avut plăcerea să cunoască prieteni noi. Delegații din Republica Moldova, au rămas  plăcut impresionați  să participe la un astfel de eveniment de mare amploare, care le-a permis să se familiarizeze cu activitatea politicii de tineret a sindicatelor din diferite țări.