MD-2012, mun. Chișinău, str. 31 August 1989, nr.129

  secretariat@fscre.md       (022)26-65-76

De - adminfscre

Reuniunea subregională a organizațiilor membre ale Federației Globale IndustriALL

În perioada 2-3 octombrie curent, doamna Margareta Strestian, Președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova,  a participat la reuniunea subregională a organizațiilor membre ale Federației Globale IndustriALL la Erevan, Armenia.

La lucrările reuniunii au participat lideri sindicali din opt țări – Armenia, Belarus, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Rusia, Ucraina. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a fost reprezentată la acest for de Președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice, dna Margareta  Strestian  și de către Ion  Pîrgaru, președintele Federației Sindicatelor din Comunicații din Moldova (FSCM), organizații membre ale Federației Globale IndustriALL.

2

Cu un mesaj de salut la ceremonia de deschidere a evenimentului, au venit Președintele Sindicatelor din Industire a Armeniei, Hamlet Danielean și Președintele Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Minieră, Metalurgică și Giuvaere din Armenia, Eduard  Pahlevanean.

Subiectele discutate au fost axate pe schimbările legate de automatizarea proceselor de producere, care ar putea duce la disponibilizarea unui număr mare de salariați.

În cele două zile, participanții au discutat despre modalitățile și mijloacele de dezvoltare în cadrul organizațiilor sindicale, în contextul crizei economice din regiune, creșterii presiunii asupra sindicatelor din partea angajatorilor şi provocărilor legate de digitalizare și robotizare, cunoscute sub numele de      A 4-a Revoluție Industrială.

Drept urmare a discuților  care,  au avut loc în cadrul reuniuni, sindicaliștii sunt preocupați de aceste procese și își propun să găsească și să implementeze soluții care ar reduce impactul negativ asupra salariaților, membri de sindicat.

În acest sens, s-a propus de a oferi suport salariaților pentru a însuși noi profesii și abilitați ce le-ar permite să se adapteze acestor schimbări.

4

Ulterior, fiecare participant la reuniune va efectua o analiză privind realitățile din țara respectivă care vor fi discutate la următoarea reuniune ce urmează a fi organizată de Federația Globală IndustriALL în or. Baku, Azerbaidjan, în anul 2018.

Federația Globală IndustriALL este o organizație internațională care apără și promovează interesele salariaților din peste 140 de state, cu un efectiv de circa 50 milioane de membri.