MD-2012, mun. Chișinău, str. 31 August 1989, nr.129

  secretariat@fscre.md       (022)26-65-76

De - adminfscre

Sindicaliști din Turcia sunt familiarizați cu practici de dialog social aplicate în Republica Moldova

În perioada 31 ianuarie – 1februarie 2017, în Republica Moldova cu o vizită de lucru se află secretarul general al Federației Internaţionale Eurasiatice a Metalurgiștilor din Turcia, Ismail Dursun  și adjunctul său, Turajon Raupov. Timp de două zile, sindicaliștii vor discuta perspectivele de colaborare cu organizațiile sindicale din Republica Moldova în domeniul instruirii, dialogului social, legislației muncii.

      În cadrul acestei vizite a fost organizată o întrevedere a delegației Federației Internaţionale Eurasiatice a Metalurgiștilor din Turcia cu reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

      Activitatea s-a desfășurat marți, 31 ianuarie,  în incinta Institutului Muncii al Sindicatelor din Moldova,  unde au participat   reprezentanți din cadrul Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova, Federației Sindicatelor din Moldova “SINDLEX”, Federației Sindicatelor din Comunicații din Republica Moldova și a Federației Sindicatelor Angajaților din Industria Construcției de Mașini și Aparate și Învățămîntul Profesional “SindRăutMaș”.

      În cadrul aceluiaș eveniment cu un mesaj de salut către cei prezenți a venit Președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica  Moldova,  Doamna Margareta Strestian. Dumneaei  a apeciat importanța evenimentului dat și a comunicat  celor prezenți despre   rolul dialogului social și al parteneriatului social, convenția colectivă și contractele colective de muncă, garanțiile sociale pentru salariați.

1

      În aceeași ordine de idei, Ismail Dursun, secretar general al Federației Internaţionale Eurasiatice a Metalurgiștilor din Turcia, a salutat bunele relații existente între părți. “Punem mare accent pe instruirea membrilor de sindicat, iar când te împarți cu idei și cunoștințe devii mai puternic. În Turcia există alte realități social-economice, însă suntem deschiși să ne împărtășim din experiență cu sindicaliștii din Republica Moldova”, a accentuat Ismail Dursun.

      Întrevederea a oferit de asemenea, o bună oportunitate de a extinde și consolida legături de prietenie, contacte. Totodată  au fost discutate perspectivele  ulterioare de acțiuni comune care vizează aprofundarea proceselor și perspectivelor de îmbunătățire a cooperării dintre federațiile sindicale din Moldova și Federația Internaţională Eurasiatică a Metalurgiștilor din Turcia (FIEM). Instruirea sindicală internaţională constituie o prioritate a mişcării sindicaliste, care oferă posibilitatea de a afla noi metode de recrutare a membrilor de sindicat. Din acest considerent în cadrul  dialogului  a fost discutată  strategia  schimbului de experiență și instruire a liderilor sindicali din Republica  Moldova în сentru de formare sindicală al sindicatului Türk Metal.

      Federația Internațională Eurasiatică a Metalurgiștilor, fondată în anul 1994, cu participarea activă a sindica­tului „Türk Metal” din Turcia, întrunește în rândurile sale 78 de sindicate din 20 de țări.

B