MD-2012, mun. Chișinău, str. 31 August 1989, nr.129

  secretariat@fscre.md       (022)26-65-76

De - adminfscre

Femeia în sindicate. Abilități de succes în societate

Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică şi Resurse Energetice (FSCRE)  a organizat joi, 15 februarie un seminar de instruire pentru membrele de sindicat, angajate în cadrul întreprinderii SRL “Orhei-gaz” cu genericul “Femeia în sindicate. Abilități de succes în societate”.

     

      Întrunirea nominalizată, s-a desfăşurat în or. Orhei,  în incinta SRL „Orhei-gaz”, organizaţie membră a FSCRE.  La seminar au participat  30 de femei, care sunt angajate la filiala „Orhei-gaz”, filiala „Rezina-gaz”, filiala  „Șoldănești-gaz”, filiala  „Telenești-gaz”,  şi reprezentante ale aparatului societăţii.

      Obiectivul de bază al activității de instruire  a fost dezvoltarea abilităţilor personale ale femeilor – membre de  sindicat, pentru a creşte eficienţa organizației sindicale. 

      Un mesaj de salut la deschiderea seminarului a fost adresat participantelor de către domnul Gheorghe Munteanu, inginer-șef  SRL „Orhei –gaz”, care a menţionat importanța femeii ce activează în cadrul întreprinderii, totodată a consemnat conlucrarea constructivă şi eficientă a comitetului sindical cu administraţia.

19

      Președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Moldova, doamna Margareta Strestian a menționat: “că, chiar dacă s-ar părea că în domeniul gaze este un domeniu în care preponderent activează mai mulți bărbați, avem servicii și funcții destul de responsabile, unde cu multă sîrguință și profesionalism activează circa 26 %  din salariate. Astăzi cu acest seminar-trening venim în susținerea femeilor care activează în cadrul SRL „Orhei –gaz” pentru a le orienta în soluționarea problemelor cu care se confruntă salariatele la locul de muncă și careva tehnici de ridicare a gradului de încredere și succes, care le vor fi utile și de ajutor atît pentru dezvoltarea capacităților personale și profesionale cît și în activitatea sindicală”.

      Agenda seminarului a prevăzut un program amplu și interactiv,  ca formator fiind, directorul Centrului internațional de dezvoltare a personalității și psihologul-couch, Tatiana Șhapovalova. O parte semnificantă a acestui seminar a fost participarea cu inters a doamnelor de a afla tehnici moderne de creare a imaginii unei femei de succes în societatea noastră, dezvoltarea capacităților de luare a deciziilor și motivarea comunității în care activează spre un vector cu orientări pozitive și social activ.   ”Este importantă stima de sine în crearea imaginii unei femei – lider de sindicat, atât gestionarea stresului profesional în contextul dinamicii pieței muncii, cât și  dezvoltarea relațiilor interumane bazate pe empatie.

  8

      De asemenea, în cadrul seminarului femeile sindicaliste din cadrul FSCRE s-au implicat activ inclusiv la diverse exerciții de dezvoltare a abilităților privind arta de autoprezentare și arta oratorică în comunicare publică.

      La finele seminarului participantele au menţionat utilitatea practica a activităţii de instruire, solicitînd continuarea unor asemenea întruniri  şi invitarea altor experţi externi în probleme legate de activitatea lor profesională.

 

27