MD-2012, mun. Chișinău, str. 31 August 1989, nr.129

  secretariat@fscre.md       (022)26-65-76

De - adminfscre

”Școala Sindicală din Moldova” a ajuns la finalul celei de-a VI-a ediții

Șase reprezentanți ai Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova au finalizat  cu success ciclul de instruire din  cadrul programului educațional al  „Şcolii Sindicale din Moldova” (ȘSM).

      La 25 mai curent, s-a desfășurat activitatea de evaluare a „Școlii Sindicale din Moldova”, ediția 2018.  ”Școala Sindicală din Moldova” este un proiect educațional implementat de CNSM din 2010, inițial fiind organizat cu suportul Agenției Austriece pentru Dezvoltare, Federației Sindicatelor din Austria (OGB), Biroului de Coordonare pentru Cooperare Tehnică a Austriei, Ambasadei Austriei la Chișinău. Scopul școlii este de a forma și dezvolta competențe funcționale, sociale și profesionale ale activiștilor sindicali. Obiectivul major al Școlii fiind consolidarea organizațiilor sindicale primare în scopul apărării și promovării drepturilor salariaților, membri de sindicat.

3

      Timp de 3 luni, cursanții au fost instruiți de un grup de formatori sindicali în domenii ce vizează securitatea și sănătatea în muncă, organizarea activității comitetului pentru securitate și sănătate în muncă și a Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, abecedarul financiar-contabil al întreprinzătorului; analiza rapoartelor financiare și controlul operativ al activității firmei, aspecte legate de salarizare, impozitare, asigurări sociale, protecția salariaților.

      Instruirea participanților s-a desfășurat în cadrul a 3 sesiuni de zi, aceștia întrunindu-se în incinta Institutului Muncii pentru 3 zile consecutive cu scopul de a studia și aprofunda cunoștințele în diferite domenii sindicale și de dezvoltare generală.

 

4

      La cursul de instruire a Școlii Sindicale au  participat șase reprezentanți din cadrul Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova: Mihaela Gangan, membru de sindicat SA „Moldovagaz”; Tatiana Ilievici,  membru de sindicat  SRL “Chișinău-gaz”;  Olga Șișcova membru de sindicat  SRL “Gagauz-gaz”; Anton Breichin membru de sindicat    SRL  “Edineț -gaz”;  Artiom Slobodeniuc,  membru de sindicat  SRL “Orhei-gaz”,  Svetlana Matanmembru de sindicat  SRL “Taraclia-gaz”.

67815

 

      Proiectul dat urmărește dezvoltarea abilităților și cunoștințelor membrilor de sindicat și fortificarea unei noi generații de sindicaliști, unde participanții au acumulat cunoștințele necesare pentru a contribui ulterior în activitatea lor la soluționarea problemelor social-economice de la întreprinderile unde activează, în activitățile sindicaliste cotidiene dar și în viața personală.

      La finalul sesiunii, participanții, au primit certificate de absolvire a Școlii Sindicale din Moldova. Acțiunea a avut loc vineri, 25 mai, în cadrul unei ședințe de totalizare a celei de-a VI-a ediții a Proiectului.