MD-2012, mun. Chișinău, str. 31 August 1989, nr.129

  secretariat@fscre.md       (022)26-65-76

De - adminfscre

Instruirea membrilor de sindicat ai SRL “Taraclia-gaz”

Federaţia Sindicatelor Lu­crătorilor din Industria Chi­mică şi Resurse Energetice din Republica Moldova (FSCRE) a organizat, în data de 08.02.2019 un semi­nar de informare şi instruire a  membrilor de sindicat  în teritoriu cu tema ”Sănătatea salariaților, o prioritate la locul de muncă”, la care au participat 40 de salariați,  ai  SRL “Taraclia-gaz”.

       Seminarul s-a desfășurat în incinta SRL “Taraclia-gaz” întrunind  salariați, membri de sindicat din cadrul întreprinderii.

       Cu un mesaj de salut, la deschiderea seminarului a venit Marina Dimitrova, – președintele Comitetului Sindical SRL „Taraclia-gaz”, în cadrul căruia a vorbit despre necesitatea instruirii pe diferite tematici a salariaților din cadrul întreprinderii. Dumneaei,  a menționat că sănătatea salariaților  la locul de muncă este un factor de importanță majoră atît pentru sindicate, cât și pentru administrația întreprinderii.

3

       În cadrul activității s-a menționat că mediul psihosocial la locul de muncă are un efect semnificativ asupra sănătății și dispoziției de muncă a angajaților. Deoarece, un mediu de lucru sănătos, motivează salariații să atingă cele mai înalte obiective la locul de muncă.

       Alexei Pleșacov, medic urolog la  Spitalul Clinic Republica "Timofei Moșneaga" prezent la seminar în calitate de formator, a vorbit despre: Patologia sistemului urogenital; Adenomul de prostată: cauze, simptome, tratament; Prostatita cronică: cause, simptome, diagnostic și tratament; Infecțiile urogenitale – simptome, cauze, prevenție.

      În continuare, Iurie Șpilenco, medic cardiolog la Spitalul Clinic Municipal de Urgență, a vorbit participanților despre bolile aparatului cardiovascular, simptomele si factorii de risc; afecțiunile cardiace hipertensive – aspecte moderne; Prevenirea accidentului vascular si infarctul miocardic.

   Potrivit conducerii FSCRE, prevenirea problemelor de sănătate și diminuarea urmărilor acestora prin intermediul programelor de consolidare și dezvoltare a sănătății implementate direct la locul de muncă al salariaților, este o prioritate pentru sindicaliștii din ramură.

     Președintele  Federației, a remarcat că locul de muncă este cea mai potrivită platformă pentru a desfășura seminarul în cauză, deoarece le oferă salariaților posibilitatea să adreseze medicilor prezenți la eveniment diverse întrebări ce țin de sănătatea lor și să abordeze toate problemele sensibile care-i frământă. Liderul sindical a mai specificat că este important ca problemele ce vizează sănătatea salariaților la locul de muncă să fie abordate în dependență de aspectele de gen.

2

     Seminarul dat a fost organizat la întreprinderea SRL ”Taraclia-gaz”,  tematica fiind stabilită în funcţie de doleanţele membrilor de sindicat. Administrația de aici în frunte cu Fiodor Covaliji, directorul întreprinderii, manifestă un sentiment sporit  de responsabilitate față de sănătatea angajaților. Angajatorul a realizat că prin crearea unui mediu de lucru sănătos se vor înregistra mai puține absențe de la locul de muncă cauzate de stresul asociat cu munca pe care o execută lucrătorii, iar salariații vor fi mai productivi.

      La finele seminarului, Marina Dimitrova  a muțumit Federației, pentru sprijinul acordat în organizarea și desfășurarea acestui seminar, cu o tematică atât de actuală pentru angajații întreprinderii, care toți 100% sunt membri de sindicat.Totodată, dumneaei a menționat că seminarul a fost bine­venit. În sensul că au fost oferite explicaţii, răspunsuri la multe în­trebări care îi frământă pe angajaţii membri de sindicat de la întreprin­dere.