MD-2012, mun. Chișinău, str. 31 August 1989, nr.129

  secretariat@fscre.md       (022)26-65-76

De - adminfscre

Ședința Consiliului Confederației Internaționale Neftegazstroyprofsoiuz

Astăzi, 29 aprilie curent, Confederația Internațională Neftegazstroyprofsoiuz a organizat la Minsk, în format mixt, ședința Consiliului din cadrul Confederației, pentru a discuta și aproba chestiuni importante pentru sindicate. La lucrările ședinței a participat, în format on-line, Margareta Strestian, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova (FSCRE).

În cadrul ședinței au fost abordate următoarele chestiuni: despre rotația membrilor Consiliului Confederației Internaționale a Neftegazstroyprofsoiuz, activitatea sindicatelor, membre ale Confederației, în condițiile socio-economice actuale din n țările CSI, pregătirea pentru următorul Congres al Confederației.

La acest eveniment, au fost semnate 2 acorduri bilaterale: Neftegazstroyprofsoyuz din Rusia – Kazakhneftegazprofsoyuz și Neftegazstroyprofsoyuz din Rusia – Sindicatul BELENERGOTOPGAZ

Participanții ședinței au discutat și asupra proiectului de declarație privind sancțiunile occidentale împotriva industriei petrochimice din Belarus.

Președintele FSCRE, Margareta Strestian, în discursul său a vorbit despre modificările în legislația Republicii Moldova pe parcursul anului 2020 și anume ce ține de completările Codului muncii cu prevederi ce reglementează munca la distanță.

S-a inițiat procesul de negocieri colective privind semnarea unui Acord adițional la Convenția Colectivă (nivel ramural) pentru anii 2018-2021, încheiată între Societatea pe Acțiuni Moldo-Rusă „Moldovagaz” și FSCRE, a subliniat în discursul său Margareta Strestian.

Totodată, Președinte FSCRE a menționat despre afilierea la Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova a două organizații sindicale primare nou create.

Planul de activitate al Consiliului General al FSCRE în domeniul instruirii sindicale este realizat în format on-line, a precizat Dna Margareta Strestian.

Amintim că Confederația Internațională Neftegazstroiprofsoiuz a fost înființată în martie 1992 și întrunește în rîndurile sale 9 sindicate naționale reprezentând interesele a peste 1,6 milioane de angajați din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia, Kazahstan, Moldova, Rusia, Uzbekistan și Ucraina, reprezentând interesele a peste 1,6 milioane de angajați.