MD-2012, mun. Chișinău, str. 31 August 1989, nr.129

  secretariat@fscre.md       (022)26-65-76

De - adminfscre

7 Octombrie, Ziua Mondială a Muncii Decente

Ziua Mondială a Muncii Decente este sărbătorită în fiecare an la 7 octombrie, la inițiativa Confederației Internaționale a Sindicatelor.
Agenda pentru o muncă decentă are ca obiectiv reducerea sărăciei prin dezvoltarea locurilor de muncă, promovarea egalității de șanse între femei și bărbați, încurajarea dialogului social și respectarea drepturilor salariaților la locul de muncă.
În această zi, tradițional, sindicatele revendică asigurarea remunerării decente și echitabile a muncii, locuri asigurate de muncă, protecție socială sigură, respectarea drepturilor și libertăților angajaților.
Anul acesta, Ziua Mondială a Muncii Decente are genericul ”E TIMPUL PENTRU A CREȘTE SALARIUL!” pentru a asigura un trai decent tuturor salariaților.
Ziua Mondială a Muncii Decente este o ocazie de a reaminti rolul esențial al sindicatelor pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă, pentru salarii echitabile și pentru drepturile lucrătorilor într-o economie în evoluție și cu spectrul unui nou val de politici de austeritate.
Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică şi Resurse Energetice din Republica Moldova va pleda în continuare pentru:
–   Locuri de muncă echitabile pentru tineri;-
–   Respectarea drepturilor și libertăților salariaților;
–  Protecție juridică pentru membrii de sindicat;
–  Dialog social constructiv;
Participare activă în luarea deciziilor;
Egalitatea de șanse pentru femei și bărbați.
Munca decentă nu este un lux, ci un drept fundamental al omului, iar sindicatele joacă un rol esențial în eforturile continue de a crea o lume în care toți lucrătorii să se poată bucura de beneficiile unui loc de muncă sigur, demn și corect remunerat.