ȘEDINȚA COMISIEI DE FEMEI A FSCRE
Comisia de Femei a Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din RM (FSCRE) s-a întrunit vineri, 24 noiembrie, curent, într-o ședință organizată în contextul celebrării Zilei Internaționale a Campaniei ONU „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”.
Obiectivul evenimentului a fost lansarea Campaniei, pentru a atrage atenția asupra problemei și a ridica gradul de conștientizare despre importanța diversității și promovării egalității de gen, abordarea problemelor de gen la toate nivelele, având ca scop eliminarea violenței de gen în societate.
La ședință au fost prezente Margareta Strestian, președinta FSCRE, Viorica Spînu, președinta Comisiei de Femei a FSCRE, Lilia Franț, vicepreședinta CNSM și Viorica Lupu, președinta Asociației „femeia pentru o societate contemporană”.
Viorica Spînu, a efectuat o totalizare a activității a Comisiei de Femei a FSCRE în anii 2021-2023, referindu-se la principalele activități desfășurate în perioada dată.
În mesajul adresat femeilor sindicaliste, Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, a subliniat că crearea comunităților de femei puternice este un pas foarte important de combaterea acestui flagel, care se numește violență, ceea ce nu ar trebui să existe. Violența poate fi combătută doar în cazul când ea este recunoscută și se caută soluții de a merge împotriva ei, or tăcerea este cea care încurajează violența. Și în cazul acesta, voi trebuie să fiți acelea, care trebuie să promovați femeile alături de dumneavoastră să fie puternice, pentru a lupta cu acest fenomen nedorit în societate, a precizat Vicepreședinta CNSM.
Margareta Strestian, președinta FSCRE, în cadrul evenimentului a venit cu o prezentare, unde a vorbit despre, obiectivul campaniei, care este a doua campanie organizată de FSCRE, și anume de a pune în prim plan vocile femeilor sindicaliste, care pledează pentru drepturile lor și aduc exemple pentru acele femei care au nevoie de soluții pentru a rupe cercul vicios al violenței, în vederea combaterii stereotipurilor de gen, încurajării femeilor care suferă din cauza violenței ca acestea să vorbească și să raporteze cazurile de violență, precum și promovării importanței implicării bărbaților în eliminarea violenței împotriva femeilor.
Președinta a menționat, că evenimentul își propune să identifice acțiuni și inițiative comune, precum și soluții în vederea eliminării violenței împotriva femeilor și fetelor, prin intermediul reformelor legislative, inițiate de femeile sindicaliste.
,,Abilitarea femeilor de organizare, perfecționare, disciplină și de încredere în sine, este cheia spre un viitor fără violență în bază de gen. Prin susținerea inițiativelor care consolidează poziția femeilor sindicaliste, contribuim la construirea unei societăți mai sigure. Este important ca fiecare din noi să-și cunoască drepturile și să cunoască unde să caute ajutor. La fel, este important ca cei care au nevoie de ajutor și protecție, să le obțină. Avem nevoie de mai multe acțiuni, avem nevoie de solidaritate și ca bărbații și băieții să devină campioni în eliminarea violenței împotriva femeilor. Să continuăm să ne unim eforturile pentru a promova drepturile femeilor din Republica Moldova pentru a construi un viitor fără violență”, a relatat Margareta Strestian.
În acest context, președinta a îndemnat reprezentantele Comisiei de Femei a FSCRE să continue această campanie ,,16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” în cadrul întreprinderilor pe care le reprezintă.
Margareta Strestian a accentuat că FSCRE susține inițiativa Comisiei de Femei a CNSM, care are ca scop de a consolida poziția femeilor sindicaliste, de a contribui la construirea unei societăți mai bune și sigure.
Veronica LUPU, formatoarea evenimentului a vorbit despre cauzele și formele violenței în bază de gen, definirea violenței în bază de gen, a identificat subiecții violenței în familie, consecințele violenței în bază de gen și raportarea cazurilor de violență în bază de gen. Formatoarea s-a referit la legislația națională raportată la angajamentele EU adoptate de RM și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.
Totodată, în cadrul evenimentului, sindicalistele au discutat despre modificarea unor prevederi legale și au identificat două aspecte, pentru care s-a decis înaintarea apelurilor către factorii de decizie. Un apel a făcut referință la reforma sistemului de sănătate a reproducerii, majorarea resurselor financiare din cadrul fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru sănătatea reproducerii, realizarea în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală, a fertilizării în vitro până la atingerea unui rezultat pozitiv pentru femeile cu vârsta de până la 45 de ani, aplicarea sistemului de ocrotire a sănătății reproductive și femeilor solitare.
O altă solicitare expusă prin apel se referă la majorarea ajutorului de deces a persoanei pentru anul 2024 în mărime de 15.000 lei. Cuantumul ajutorului de deces nu a fost majorat din anul 2013.
În Republica Moldova, campania ,,16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” se organizează de 22 ani consecutiv de către Guvernul Republicii Moldova, autoritățile locale, organizațiile internaționale, obștești și societatea civilă.
Campanie anuală începe la 25 noiembrie, Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, și se desfășoară până la 10 decembrie, Ziua internațională a drepturilor omului
Campania este susținută de Organizația Națiunilor Unite prin inițiativa UNiTE, până în 2030, pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor.
Culoarea campaniei este oranj aceasta fiind un simbol al viitorului luminos pentru fiecare femeie și fată.
Galeria foto poate fi accesată aici