MD-2012, mun. Chișinău, str. 31 August 1989, nr.129

  secretariat@fscre.md       (022)26-65-76

De - adminfscre

Sindicaliștii din cadrul OSP a Angajaților SRL „ȘTEFAN VODĂ – GAZ” au fost familiarizați despre modificările și completările operate în Codul Muncii

Astazi, 30 de membri de sindicat din cadrul OSP a Angajaților SRL „ȘTEFAN VODĂ – GAZ” și reprezentanții filialei „Căușeni – Gaz”, în conformitate cu Planul activităților educaționale pentru semestrul II al anului 2024, au fost instruiți în cadrul seminarului cu genericul: “Protecția juridică a salariaților prin prisma ultimelor modificări la Codul Muncii”, organizat de FSCRE și OSP.
Activitatea s-a desfășurat în or. Căușeni, având ca scop informarea și dezvoltarea competențelor liderilor și membrilor de sindicat în domeniul legislației muncii.
Grupul țintă l-au constituit specialiștii secțiilor aparatului administrativ: jurist, resurse umane, finanțe, economie, secția de producere si exploatare, maiștrii sectoarelor de exploatare.
La eveniment au participat: Nicolae ȚURCANU, președintele OSP a Angajaților
SRL „ȘTEFAN VODĂ – GAZ”, Vasile PETELCA, directorul unității economice SRL „ȘTEFAN VODĂ – GAZ”, Margareta STRESTIAN, președinta Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova, Valentina BRUMARI, vicepreședinta Comisiei de Femei a Federației.
Potrivit dnei președintă M. Strestian, perfecționarea continuă a liderilor este o prioritate a Federației, iar drepturile salariaților-membri de sindicat, prin prisma modificărilor operate în ultima perioadă, trebuie să fie în atenția sindicatelor.
Totodată, a punctat principalele realizări referitor la protecția salariaților, membri de sindicat, în conformitate cu prevederile legislației muncii și Convenției Colective (nivel ramural) pentru anii 2022-2026, care include un șir de garanții superioare legislatiei muncii în vigoare.
În cadrul seminarului, Ilona Josanu, lector universitar USM, consilieră reprezentantă a FSCRE a comunicat despre Modificările aduse Codului Muncii al Republicii Moldova pe parcursul anului 2024 și impactul acestora asupra drepturilor și obligațiilor salariaților.
De asemenea sa referit la cele mai importante aspecte privind:
– Informarea privind condițiile de activitate ;
– Reglementarea clauzei de neconcurenţă în contractele individuale de muncă
– Perioada de probă;
– Concedierea pentru constatarea îndeplinirii nesatisfăcătoare a indicatorilor de performanță;
– Plafonarea sumei de despăgubire în cazul concedierii/transferului nelegitim din serviciu al salariatului;
– Modificarea termenului de aducere la cunoștință a programului muncii în schimburi;
– Munca suplimentară, anul de muncă pentru care se acordă concediul de odihnă anual;
– Evaluarea performanței individuale a salariatului;
La finalul activității a urmat sesiunea de întrebări și răspunsuri privind recentele modificări aduse legislației muncii, la care participanții au primit recomandări oferite de președinta Federației Margareta Strestian și formatoarea seminarului, Ilona Josanu.
Activitatea de instruire și formare a liderilor și membrilor de sindicat este mereu o prioritate a Federației de a transforma instruirea sindicală într-un proces educațional modern, dinamic și accesibil pentru membrii de sindicat din ramura gaze.