FEMEILE SINDICALISTE „UNITE PRIN ACȚIUNE”
În contextul desfășurării campaniei anuale ,,16 Zile de Activism pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor și Fetelor”, astăzi Comisia de Femei și reprezentantele din cadrul OSP membre ale Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică şi Resurse Energetice din Republica Moldova, s-au întrunit în cadrul mesei rotunde cu genericul: Femeile sindicaliste ,,UNITE PRIN ACȚIUNE”.
Campania menționată, se desfășoară anual în perioada (25 noiembrie – 10 decembrie, 2024) și reiterează necesitatea de a lupta pentru eradicarea violenței în bază de gen și pentru crearea unei lumi în care fetele și femeile să se simtă în siguranță.
Activitatea se înscrie în Planul de acțiuni pentru anul 2024, în vederea realizării Strategiei FSCRE pentru anii 2020-2025.
La eveniment au participat: conducerea FSCRE, oficiali din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, reprezentante a CNSM, experte în domeniul politicilor de gen, lidere și activiste a OSP a Angajaților din cadrul FSCRE.
Activitatea a fost moderată de președinta Comisiei de Femei a FSCRE, Viorica SPÎNU, OS SRL ,,LUKOIL – Moldova”.
În mesajul său de salut adresat participantelor la masa rotundă, V. SPÎNU, a punctat că subiectul abordat astăzi este unul extrem de sensibil dar extrem de important pentru sănătatea și progresul societății noastre: violența împotriva femeilor.
De-a lungul istoriei femeile au fost victime ale multor forme de violență iar în prezent lupta împotriva acestora continuă să fie o provocare uriașă pentru întreaga lume:
violența în familie și violența domestică, violența economică și manipularea financiară, hărțuirea la locul de muncă etc.
La rândul său Margareta STRESTIAN, președinta FSCRE, a dat o apreciere înaltă implicării Comisiei de Femei și a mulțumit pentru activismul și eforturile depuse pe parcursul anului precedent, subliniind că sindicalistele participă în dezvoltarea dialogului constructiv cu partenerii sociali, experți naționali și reprezentanți ai ministerelor, structurilor de stat, organizațiilor internaționale și neguvernamentale.
Totodată sa referit și la Campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, la care Federația se implică deja al III an consecutiv, pentru a atrage atenția asupra problemei și a ridica gradul de conștientizare despre importanța diversității și promovării egalității de gen, abordarea problemelor de gen la toate nivelele, având ca scop eliminarea violenței de gen în societate.
Un subiect aparte la care s-a referit președinta FSCRE și a sensibilizat participantele a fost despre acțiunile Federației dedicate Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dezabilități. La capitolul dat vicepreședinta CF din cadrul Federației, Valentina BRUMARI, OSP a Angajaților SRL „Ștefan Vodă gaz”, a menționat despre promovarea înțelegerii problemelor legate de dezabilități și mobilizarea spriginului pentru demnitatea, drepturile și bunăstarea persoanelor cu dezabilități.
Sindicalistele au pus în discuție rolul și provocările persoanelor cu dezabilități și anume copiii cu grad sever de dizabilitate a salariaților, membri de sindicat din cadrul FSCRE.
La subiectul dat liderele din cadrul OSP, s-au împărtășit cu experiența și acțiunile întreprinse întru susținerea copiilor cu dezabilități.
Totodată au venit cu mesaje de mulțumire din partea părinților pentru ajutorul material acordat copiilor cu vârsta de până la 18 ani, cu grad sever de dizabilitate.
Președinta FSCRE a menționat că anul acesta, de ajutor material în mărime de 3500 lei au beneficiat 50 de copii a membrilor de sindicat din cadrul OSP.
În cadrul evenimentului discuțiile s-au axat pe trei paneluri de discuție tematica fiind una foarte diversă și actuală, Obiectivele de dezvoltare durabilă: Oameni, Planetă, Prosperitate, Pace și Parteneriate.
Aceste subiecte au fost abordate pe larg:
– ODD nr.15 Realizarea strategiei naționale de prevenire și combatere a violenței față de femei și a violenței în familie, Veronica LUPU, președinta Asociației „Femeia pentru o societate contemporană”;
– ODD nr.13 Realizarea acțiunilor privind adaptarea și rezistența la schimbările climaterice și de mediu și ODD nr.3 Acoperirea cu servicii esențiale de sănătate,
Iulia DASCĂLU – deputată în Parlamentul Republicii Moldova, Comisia permanentă: Comisia mediu, climă și tranziție verde;
– ODD nr.16 Promovarea unor societăți pașnice și incluzive pentru o dezvoltare durabilă, a accesului la justiție pentru toţi şi crearea unor instituţii eficiente, responsabile şi incluzive la toate nivelurile, Lilia FRANȚ – Vicepreședinta CNSM;
– ODD nr.17 Sporirea parteneriatului pentru dezvoltare durabilă, cu multiple părți interesate care mobilizează și distribuie cunoștințe, tehnologii și resurse financiare, Angela CHICU – Președinta Asociației Femeilor de Afaceri și Profesioniste din Moldova;
– Convenția OIM nr.190, Combaterea violenței și hărțuirii în lumea muncii Angela OTEAN, Președinta Comisiei de Femei a CNSM, Președinta Federației „SINDLEX”.
La finele evenimentului președinta FSCRE și președinta Comisiei de Femei a îndemnat sindicalistele ca informația și mesajele de astăzi să fie transmise în cadrul organizațiilor sindicale primare, „Prin acțiuni concrete putem să facem schimbări majore”!!!