Tinerii sindicaliști și-au demonstrat cunoștințele la cel de-al IV-lea Forum
La forum au sosit tineri sindicaliști care s-au manifestat şi au înregistrat succese notabile pe parcursul anului de activitate, la nivel de ramură. Toţi vorbitorii, în discursurile lor, s-au referit în special la activitatea sindicală din ramura în care activează, menţionând succesele, dar şi problemele cu care actualmente se confruntă.
Mihail Hîncu, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a afirmat că, muncind cu mult elan pe parcursul întregului an, ai dreptul şi la o sărbătoare, la un bilanț al activităţii, un schimb de experienţă între echipe.
Forumul a avut scopul de a coagula echipele, de a face ca spiritul de solidaritate sindicală să persiste în timp
„Pe parcursul anilor, conducerea CNSM a fost alături de tinerii activişti la mai multe evenimente. Sperăm că în viitor vom face şi mai multe, deoarece viitorul aparţine tineretului, urmaşilor noştri, care vor duce cauza noastră spre noi realizări. Ţineţi cont că aceasta este ţara voastră!
Noi, cei mai în vârstă, suntem datori să vă creăm condiţii pentru a munci mai bine, pentru a avea rezultate mai bune în muncă, un trai decent, salarii mai bune, pentru ca tinerii noştri sa ramână la ei acasă şi nu pentru a-şi căuta un loc de muncă în străinătate”. Ceea ce faceţi voi, ceea ce facem noi împreună cu dvs. este un pas mic pentru tinerii specialişti, care mai sunt în ţară. Noi suntem datori, prin diverse forme de activitate sindicalistă, să contribuim la prosperarea ţării, iar cei care au plecat peste hotare, din diverse motive, să se întoarcă acasă. Ne dorim ca la întreprinderile pe care le reprezentaţi să recrutaţi cât mai mulţi membri, pentru a contribui la extinderea organizaţiei noastre sindicale. Mă bucură faptul că anul acesta sunteţi mai mulţi decât în anul trecut. Vă urez succes şi cred că Forumul organizat pentru tinerii activişti va deveni o bună tradiţie demnă de promovat, a conchis Mihail Hîncu.
Stela Stratila-Sîrbu, președinta Consiliului de Tineret din cadrul CNSM, a menționat că Forumul este un eveniment anual unic, când un număr atât de impunător de tineri sindicaliști se pot revedea, pot discuta problemele care există în domeniile în care activează, dar și să propună soluții de rezolvare a lor.
Cu urări de bine și frumoase împliniri s-au adresat către participanții la forum Margareta Strestian, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică şi Resurse Energetice (FSCRE), Alexandru Gobjilă, vicepreşedinte al Federaţiei „SIND-LEX”, Vlad Canţîr, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Angajaţilor din Serviciile Publice SIND-ASP, Anatol Alexei, preşedintele organizaţiei sindicale studenţeşti UTM, vicepreşedintele Consiliului General al Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei, Nadejda Rusnac, preşedinta Consiliului Sindicatului Lucrătorilor din Industria Uşoară, Victor Talmaci, preşedintele Federaţiei „SINDICONS”, Nicolae Garaz, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor din Cultură ş. a.„Acest forum are ca scop de a coagula echipele, de a face ca spiritul de solidaritate sindicală să persiste în timp. Din păcate, în ultima perioadă, se resimte o oarecare indiferență în ceea ce privește consolidarea. Este foarte important ca fiecare lider să fie instruit în domeniul sindical şi legislativ, pentru a putea realiza sarcinile primordiale care stau în fața noastră: apărarea și promovarea drepturilor și a intereselor salariaților”, a subliniat Stela Stratila-Sîrbu.
Schimb util de experienţă
Alexandra Ţepordei, membră a Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei, a participat pentru prima dată la Forumul Consiliului de Tineret din cadrul CNSM. Ea consideră că sunt binevenite şi utile astfel de activităţi, deoarece tinerii actvişti află multe lucruri noi şi folositoare, au posibilitatea de a comunica şi de a-și extinde relaţiile de colaborare cu colegii, împărtăşindu-şi experienţa avansată în activitatea sindicală. La rândul său, Valentina Muguliuc, reprezentanta Sindicatului „Moldsindcoopcomerţ”, a apreciat beneficiul acestui forum pentru tânăra generaţie de sindicalişti, în special pentru tinerii care participă pentru prima dată la astfel de acţiuni. ”Consider că scopul este de a promova sindicalismul în rândul tineretului în organizaţiile din care fac parte, de a informa angajaţii despre avantajele membrilor de sindicat”, a subliniat Muguliuc.
Mihai Ţurcanu, reprezentant al Sindicatului „SINDSILVA”, a relevat faptul că forumul a fost util pentru tineri, în deosebi, a contribuit la consolidarea relaţiilor cu ceilalţi colegi. „La forum, pe lângă faptul că am făcut un schimb de experienţă cu alte sindicate de ramură, am avut și posibilitatea de a îmbina armonios utilul cu plăcutul, odihnindu-ne activ, dar şi trasând unele obiective noi pentru activitate sindicală de viitor”.
Pe parcursul celor trei zile ale Forumului, tinerii au participat la diverse întruniri, seminare, activităţi interactive, cum ar fi: concertul tematic „Diferiți, dar prin sindicate uniți!”; concursul „Foto–mesaj sindical”; masa rotundă cu genericul „Rolul tinerilor în mişcarea sindicală”. Totodată, echipele au organizat câte un flash–mob cu tematica „Dreptul la muncă și trai decent”, dar au participat și la concursul „Echipa în dans!”.
În urma desfăşurării concursurilor menţionate şi în baza voturilor, echipa favorită a ediției a IV-a a Forumului Tinerilor a fost desemnată Federația Sindicatelor Lucrătorilor Instituțiilor Bancare și de Asigurări din Republica Moldova.
Locul I la concursul „Foto-mesaj sindical” a fost atribuit echipei Sindicatului „Sănătatea”. Drept cel mai bun căpitan a fost votat Radu Mînzat, Sindicatul Federativ „SINDENERGO” al Lucrătorilor din Energetică. Locul I pentru organizarea flash-mob-ului a fost acordat echipei Federației Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice SINDASP. În cadrul concursului „Echipa în dans!”, cei mai ingenioşi şi mai talentaţi au fost apreciaţi membrii echipei Sindicatului Lucrătorilor din Cultură. Premianții s-au ales cu cupe și diplome de merit.
Ion Moldovanu
Vocea Poporului, 18.05.2015