MD-2012, mun. Chișinău, str. 31 August 1989, nr.129

  secretariat@fscre.md       (022)26-65-76

De - adminfscre

Citeşte, citeşte, citeşte…

În data de  13 octombrie, în sala de festivități de la Confederația Națională a Sindicatelor, scriitoarele Vera Crăciun din Galați, România, și Angela Chicu de la Chișinău au avut o întâlnire cu un grup de copii, pentru a le prezenta cărțile „Îngerașul” și „ABC” (Minienciclopedie pentru copii). Evenimentul a fost organizat de Federația Sindicatelor din Comunicații și de Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice, avînd drept scop încurajarea lecturii în rîndul celor mai tineri cititori. Cele două invitate le-au recitat copiilor versuri din cărțile semnate, le-au spus ghicitori și le-au dat cărți cu autografe.

IMG_2559

Angela Chicu le-a prezentat copiilor cartea „ABC” (Minienciclopedie pentru elevi). Cartea cuprinde informații sumare despre animale sălbatice care își au habitatul în diferite țări, poezii, ghicitori, curiozități și imagini pentru colorat.

Pentru crearea unei atmosferi mai calde, Angela Chicu i-a luat pe copii la dans. Apoi le-a spus ghicitori. Cei care au răspuns corect au primit în dar câte o carte. O pădure de mâini stăteau ridicate. Mulți copii cunoșteau ghicitorile pe de rost. Angela Chicu susţine că, de-a lungul anilor, de când scrie pentru copii, a învăţat şi reuşeşte să aducă zâmbete pe feţele lor. În cadrul întâlnirii, scriitoarea le-a vorbit copiilor și despre curiozitățile incluse în carte. Micuții au rămas de-a dreptul mirați când au aflat că inima unei balene cântărește 700 de kilograme.

 Vera Crăciun, la rândul său, a prezentat cartea „Îngerașul” (Povești și poezii fără sfârșit, cartea a patra). În această săptămână, ea și-a prezentat cartea la câteva licee și biblioteci din orașul Chișinău. Peste tot, copiii au primit-o cu multă bucurie. „Atâtea zâmbete și strălucire câte am văzut zilele acestea în ochii copiilor, îmi ajunge pentru mult timp de acum încolo”, a exclamat scriitoarea mulțumită.

IMG_2510IMG_2513

După cum s-a exprimat Vera Crăciun, volumul „Îngerașul” este un dar generos pentru toți copiii și iubitorii copilăriei”. „Versurile Verei Crăciun ne transpun în pitici de altădată și ne dau prilejul să retrăim și noi, cei maturi, clipele sublime ale copilăriei lăsate în urmă, dar niciodată uitată. Din „Îngerașul” se aud atât de frumos cântecele păsărelelor, zumzetul insectelor, încât poeta gălățeană reușește să creeze tablouri vii, într-o simbioză perfectă a dorului de copilărie”, menționează Tănase Carașa în postfața lucrării.

IMG_2431 IMG_2434