MD-2012, mun. Chișinău, str. 31 August 1989, nr.129

  secretariat@fscre.md       (022)26-65-76

De - adminfscre

Protecția social economică a femeilor și asigurarea egalității de gen – în atenția sindicalistelor

Membrele Comisiei de Femei a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) s-au întrunit miercuri, 30 iunie, în cadrul unui atelier de lucru în format online, pentru a discuta despre viziunile strategice  privind asigurarea egalității de gen în sindicate.

În debutul întrunirii, Liuba Rotaru, președintele Comisiei de femei, a ținut să menționeze că, în pofida perioadei complicate, pe care am trăit-o pe parcursul anului 2020-2021, membrele Comisiei de femei au fost foarte active, întrunindu-se cât de des posibil, abordând probleme și înaintând propuneri. „Am discutat despre cum se realizează la nivel de țară egalitatea de șanse, despre Strategia la nivel național, despre planul de măsuri în acest sens. În cadrul întâlnirilor noastre am abordat probleme ce țin protecția social economică a mamei și copilului, a salariatelor. Am înaintat un Apel către autorități și am primit răspuns nesatisfăcător. Ne punem, însă, speranța, că după alegerile parlamentare anticipate vom reuși să reîntoarcem aceste probleme în vizorul factorilor de decizie. Mereu trebuie să insistăm, să cerem ca vocea femeilor să fie auzită, să fie o  forță”, a accentuat ea.

Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a trasat celor prezenți la discuții cele mai relevante rezultate ale activității CNSM în 2020 în domeniul protecției social economice a salariaților și prioritățile pentru anul curent.

„La ultima ședință a Comitetului Confederal al CNSM a fost examinată chestiunea cu privire la  măsurile de protecție social economică, realizate pentru atenuarea  consecințelor pandemiei și propunerile sindicatelor la acest subiect, ce se cer realizate în continuare. Am înaintat către autorități un document cu 30 de propuneri pe toate domeniile, am primit și răspunsuri: o parte dintre ele ne satisfac, altele nu.  Urmează să reluam discuțiile după alegeri.  Ne dorim foarte mult să avem un guvern stabil, să avem cu cine hotărî problemele populației”, a spus Sainciuc.

El a adăugat că  sindicaliștii pregătesc un set de alte 40 de cerințe pentru Parlament, care vor propuse spre aprobare la ședința Consiliului General al CNSM, ce va avea loc în luna iulie curent și un plan ambițios de acțiuni concrete ale Confederației, care urmează a fi realizat în continuare.

La rândul lor, membrele Comisiei de femei s-au arătat interesate de un șir de aspecte importante și nu au ezitat să le pună în discuție cu vicepreședintele CNSM, deși, scopul inițial al atelierului de lucru era de a discuta despre viziunile strategice ale sindicatelor privind asigurarea egalității de șanse. Printre problemele abordate au fost cele ce țin de: acordarea sporului pentru munca în condiții nocive, pensii, îndemnizația unică pentru nașterea copilului și îndemnizația pentru creșterea și îngrijirea copilului pentru persoanele neasigurate, personalizarea unei părți din prima de asigurare obligatorie de asistență medicală, munca suplimentară, alocarea surselor din bugetul Casei Naționale de Asigurări în Medicină pentru profilaxia bolilor și organizarea odihnei de vară a copiilor.

La final, s-a decis că discuțiile despre viziunile strategice  privind asigurarea egalității de gen în sindicate vor fi reluate în cadrul unei întruniri ulterioare, unde sindicalistele vor veni cu propuneri concrete de perfectare din partea Centrelor Sindicale Național Ramurale.