De -
adminfscre
La 7 octombrie se marchează Ziua Mondială a Muncii Decente
Această zi are ca scop promovarea condițiilor de muncă decente și echitabile pentru toți lucrătorii din lume, subliniind importanța respectării drepturilor muncitorilor, a salariilor corecte, a siguranței la locul de muncă și a unui mediu de lucru fără discriminare sau exploatare.
Organizația Internațională a Muncii (OIM) recomandă ca munca decentă să fie în centrul acțiunilor guvernamentale pentru realizarea creșterii economiei mondiale. Munca decentă fiind esențială pentru eforturile de reducere a sărăciei și pentru asigurarea unei dezvoltări durabile și echitabile.
Agenda pentru o muncă decentă are ca obiectiv reducerea sărăciei prin dezvoltarea locurilor de muncă, promovarea egalității de șanse între femei și bărbați, încurajarea dialogului social și respectarea drepturilor salariaților la locul de muncă.
Munca decentă, conform Organizației Internaționale a Muncii (OIM), reprezintă un loc de muncă ce oferă:
Salarii corecte și echitabile: Remunerația trebuie să fie suficientă pentru a permite un trai demn.
Condiții de muncă sigure: Protecția muncitorilor împotriva riscurilor și accidentelor.
Protecție socială: Dreptul la asigurări și alte forme de securitate socială.
Dialog social și drepturi fundamentale: Libertatea de asociere și dreptul la negociere colectivă.
Egalitate și nediscriminare: Fără diferențe de gen, rasă, etnie sau alte forme de discriminare.
Munca decentă nu este un lux, ci un drept fundamental al salariatului, iar sindicatele joacă un rol esențial în eforturile comune de a crea o lume în care toți lucrătorii să se poată bucura de beneficiile unui loc de muncă sigur, demn și corect remunerat.