Membrii de sindicat din cadrul OSP a Angajaților SRL „Orhei – Gaz” au fost informați în domeniul legislației muncii
La 24 octombrie curent, în conformitate cu Planul activităților educaționale pentru semestrul II al anului 2004, în incinta SRL „Orhei – Gaz”, s-a desfășurat seminarul informativ cu participarea activului sindical din cadrul unității economice cu genericul: „Disciplina muncii prin prisma normelor legale. Procedura de răspundere disciplinară”.
Activitatea a fost organizată de Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova (FSCRE) în comun cu OSP a Angajaților SRL „Orhei – Gaz”.
Obiectivul general al activității a fost de a contribui la consolidarea capacităților sindicatelor de reprezentare și apărare a drepturilor și intereselor salariaților, informarea membrilor de sindicat în domeniul legislației muncii.
La lucrările seminarului au participat: doamna Margareta STRESTIAN, președinta Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova, domnul Gheorghe MUNTEANU director interimar SRL „Orhei – Gaz”, doamna Natalia TĂVĂLUC președinta Organizației Sindicale Primare a Angajaților Societății cu Răspundere Limitată „Orhei – Gaz”.
În mesajul său de salut Margareta Strestian a subliniat, că disciplina muncii este obligația tuturor salariaților de a respecta regulile de comportare stabilite în Codul Muncii și alte acte normative: convențiile colective, contractele colective şi cele individuale de muncă, precum şi actele normative la nivel de unitate, inclusiv regulamentul intern al unității.
Fără angajați – resurse umane bine pregătite nici o entitate nu își poate îndeplini activitatea și obiectivele stabilite. Pentru atingerea indicatorilor de performanță și a celor de perspectivă a unității, angajatorii asigură o disciplină a muncii, prin crearea condițiilor economice, sociale, juridice şi organizatorice necesare prestării unei munci de înaltă productivitate, prin formarea unei atitudini conștiente față de muncă, aplicarea unor măsuri de stimulare pentru munca exercitată în timp și conform cerințelor stabilite, precum și aplicarea unor măsuri de sancțiune a salariaților, în cazul comiterii unor abateri disciplinare.
Legislația muncii reglementează două metode de asigurare a disciplinei muncii:
- metoda stimulării pentru succese în muncă;
- metoda aplicării sancțiunilor disciplinare.
Pentru succesele obținute în munca prestată, angajatorul poate aplica stimulări sub formă de: scrisori de mulțumire, premii unice, cadouri de preț, diplome de onoare și alte modalități de stimulare.
Opusul metodei de stimulare este sancțiunea disciplinară, care se caracterizează prin tragerea la răspundere a salariaților pentru încălcarea disciplinei muncii.
Astfel, angajatorul are dreptul să aplice față de salariat:
- avertismentul, mustrarea, mustrare aspră și cea mai gravă sancțiune disciplinară
- concederea, care se aplică în temeiurile prevăzute la art.86 alin.(1) lit.g) -r) din Codul muncii.
În calitate de formator dna Ilona Josan, lector universitar USM, consilieră reprezentantă a FSCRE, a familiarizat participanții pe următoarele aspecte:
- Modul de aplicare a sancțiunilor disciplinare;
- Termenele de aplicare a sancțiunii disciplinare;
- Tipurile de sancțiuni disciplinare și procedura atragerii la răspundere disciplinară;
- Ancheta disciplinară;
- Condițiile de atragere la răspundere materială a salariatului;
- Incidența răspunderii materiale depline a salariatului.
La finalul activității a urmat sesiunea de întrebări/răspunsuri conform tematicii.
Participanții au apreciat si s-au expus asupra calității înalte a seminarului.
Președinta FSCRE a venit cu propunerea de a continua tematica respectivă, pentru următoarea etapă cu un training practic, care să includă câteva situații improvizate de încălcare a obligațiunilor de muncă și respectarea pas cu pas a procedurii legale, în dependență de graviditatea faptei comise de salariat.