MD-2012, mun. Chișinău, str. 31 August 1989, nr.129

  secretariat@fscre.md       (022)26-65-76

De - adminfscre

Tinerii sindicaliști au fost instruiți în cea dea II – a etapă a concursului „Tânăr lider sindical al FSCRE”

În perioada 15 – 24 martie curent, în format online, prin platforma ZOOM, s-a desfășurat a II – a etapă a concursului pentru tineri membri de sindicat „Tânăr lider sindical al FSCRE”, lansat de Comisia de Tineret a Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova (FSCRE), la 22 februarie 2022.   

 

       Conform formularelor de participare și acordului privind prelucrarea datelor cu caracter personal la concurs s-au înscris 16 participanți, tineri cu vârsta de până la 35 ani din cadrul organizațiilor sindicale primare, membre ale FSCRE.

În scopul implimentării și realizării concursului menționat, în conformitate cu Regulamentul de organizare și desfășurare, în perioada menționată, în format online, tinerii sindicaliști au fost instruiți în cadrul a IV sesiuni a câte 1,5 ore, de formatori și experți pe diferite domenii sindicale:

  • Organaizing sindical. Motivația apartenenței la sindicat. Sindicatul de ramură, activitatea Comisiei de Tineret. Formator, Dorin Suruceanu – Departamentul educație și cercetări al Institutului Muncii;
  • Arta oratorică. Elaborarea unui discurs. Componentele discursului. Formatoare, Lilia Franț, Departamentul organizare, educație și informare al CNSM;
  • Securitatea și sănătatea în muncă. Actele legislative și normative în domeniul SSM. Formatoare – Elena Carchilan, consilier principal în domeniul juridic, Federația sindicală „Sănătatea”;

  • Drepturile sindicale. Baza legislativă și normativă care reglamentează activitatea sindicală. Formatoare – Ilona Josanu, lector universitar USM, magistră în Drept.

În perioada de referință,  participanții au primit consultații și au fost ghidați de formatori și specialiștii Federației.

Prin urmare, tinerii sindicaliști vor avea de realizat niște actiuni care vor produce efecte măsurabile asupra membrilor de sindicat și organizațiile sindicale din care provin.

Astfel, din 28 martie până la 28 aprilie 2022, respectând prevederilor Regulamentului, tinerii sindicaliști vor elabora în scris un eseu „Sindicatul de astăzi – provocări și perspective”  și o videoprezentare „Eu sunt tânăr lider sindical”.

Până la 14 mai 2022, pe pagina web a Federației: www.fscre.md, va fi plasată lista celor 10 finaliști admiși la etapa a IV-a a concursului, care se va desfășura în cadrul Forumului Comisiei de Tineret la 27 mai curent.

    Concursul menționat, este implimentat pentru a contribui la conștientizarea de către tinerii salariați a rolului esențial al Sindicatului în protejarea drepturilor și intereselor de muncă și social-economice ale membrilor de sindicat.