MD-2012, mun. Chișinău, str. 31 August 1989, nr.129

  secretariat@fscre.md       (022)26-65-76

De - adminfscre

7 Octombrie, Ziua Mondială a Muncii Decente

 

Mişcarea sindicală din întreaga lume sărbătorește la 7 octombrie „Ziua Mondială a Muncii Decente”, instituită la iniţiativa Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor.

Munca decentă este esențială pentru asigurarea unei dezvoltări durabile și echitabile.

În această zi, tradițional, sindicatele revendică asigurarea remunerării decente şi echitabile a muncii, locuri calitative de muncă, protecţie socială sigură, respectarea drepturilor şi libertăţilor angajaţilor.

Cu acest prilej, Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică şi Resurse Energetice din Republica Moldova, a organizat o activitate cu genericul: „SINDICATELE  – PENTRU O MUNCĂ DECENTĂ”, având drept scop promovarea și sensibilizarea oamenilor în ceia ce privește activitatea pe piața muncii, incluzînd aspecte legate de:

  • Locuri de muncă echitabile pentru tineri;
  • Respectarea drepturilor și libertăților salariaților;
  • Protecție juridică pentru membrii de sindicat;
  • Dialog social constructiv;
  • Participare activă în luarea deciziilor;
  • Egalitatea de șanse pentru femei și bărbați.

Conceptul de “muncă decentă” a fost gândit în cadrul reuniunii Organizației Internaționale a Muncii din 1999, în comun acord cu partenerii sociali (guverne-patronate-sindicate) și însumează aspirațiile oamenilor cu privire la oportunitățile pentru o muncă productivă și corect remunerată.

Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) recomandă ca munca decentă să fie în centrul acţiunilor guvernamentale pentru realizarea creşterii economiei mondiale.

Pledăm pentru:LIBERTATE, DEMOCRAȚIE, SOLIDARITATE!